EUR: 339,40 Ft
CHF: 319,21 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Teljes bizonytalanság a görögöknél

A görög miniszterelnök bejelentette, hogy népszavazást ír ki július 5-re a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról, ami Brüsszelben felzúdulást váltott ki. Az Eurócsoport szombaton késő délután elutasította azt a görög kérést, hogy a tervezett népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a görög pénzügyi mentőprogram június 30-án lejáró időbeli hatályát. Ezután a görög parlament jóváhagyta szombatra összehívott, az éjszakába nyúló rendkívüli ülésén a népszavazást.

Panosz Kammenosz védelmi miniszter a lakosságot nyugalomra szólította fel. Kijelentette, hogy a bankok kinyitnak, a pénzkivétellel kapcsolatban nem lesz semmifajta korlátozó intézkedés. A bankjegykiadó automaták rendelkezni fognak elegendő pénzzel – fogalmazott a miniszter. Ennek ellenére Athénban és az ország más városaiban az automaták előtt már kora délelőttől hosszú sorok kígyóztak. Ugyancsak szemtanúk szerint néhány ATM-ek a “roham” miatt teljesen kiürült.


Mindezt közvetve elismerte a görög bankszövetség elnöke is, aki szombaton azt mondta, vannak “fennakadások”, de hangsúlyozta, hogy a bankjegykiadó automatákat folyamatosan feltöltik.

Az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a görög pénzügyi mentőprogram június 30-án lejáró időbeli hatályát – közölte sajtótájékoztatóján Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereiből álló testület elnöke, a görög adósságválságról szombaton tartott brüsszeli rendkívüli ülés után.


“A program kedd éjjel lejár” – szögezte le Dijsselbloem.

Szombaton késő délután megszakították az Eurócsoport Brüsszelben zajló rendkívüli ülését, hogy lehetőséget biztosítsanak Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kétoldalú megbeszélésére.

Dijsselbloem közölte, hogy a testület szombati ülésének közös megállapításaival a görög pénzügyminiszter nem értett egyet. Az eurózóna Görögországon kívüli további 18 országának a pénzügyminisztere ugyanakkor tovább folytatta a tanácskozást arról, milyen további lépések szükségesek “az euróövezet hitelességének és stabilitásának a megőrzéséhez”.

“Az Eurócsoport sajnálja, hogy nincs lehetőség a további tárgyalásokra. A görög fél megszakította a folyamatot” – hangsúlyozta Dijsselbloem.

Arra a kérdésre, hogy a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) most meddig finanszírozhatja tovább a görög bankok likviditását, Dijsselbloem elhárította a választ, mondván, “az EKB független” intézmény. Görögországnak azonban – tette hozzá – teljesítenie kell adósságtörlesztési kötelezettségeit.

Egy uniós illetékes úgy vélekedett, hogy az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoportnak immár azon a “B terven” kellene gondolkodnia, amelynek eddig még a létezését tagadták hivatalosan. Ez a “B terv” általános vélekedés szerint a “grexit”, vagyis Görögországnak az eurózónából való kényszerű távozása, e leválási folyamat rendezett mederben tartása lehet.

Megszavazta a parlament népszavazást a hitelezőkkel kötendő megállapodásról

A görög parlament jóváhagyta szombatra összehívott, az éjszakába nyúló rendkívüli ülésén a népszavazást, amelyet Alekszisz Ciprasz kormányfő kezdeményezett az ország nemzetközi hitelprogramjáról.

A július 5-re előirányzott referendumot a 300 tagú parlamentben legkevesebb 179 képviselő támogatta. A szavazatszámlálás ellenőrzése még tart. A voksolás előtt elhangzott beszédében Alekszisz Ciprasz kormányfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a görög nép határozott nemet mond a nemzetközi hitelezők ultimátumára a népszavazáson.

Az Euróövezeti Jegybank beszünteti a görög bankok likviditási támogatását

A BBC vasárnapi értesülése szerint az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan beszünteti a görög bankok likviditási támogatását.

Az EKB eddig vészhelyzeti likviditási mechanizmusából (ELA) pótolta napi rendszerességgel a görög bankokból a betétesek által kivont likviditást, gyakorlatilag életben tartva a görög bankrendszert.

A BBC név nélkül idézett forrása szerint Görögország hétfőre bankszünnapot rendelhet el, ha úgy dönt, hogy tőkekorlátozásokat vezet be.

Kapcsolódó Cikkek