2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Terror Tunéziában

Harmincnyolcra nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma az éjjel. Szombatra virradóra az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára az öldöklést.

Szúsza, 2015. június 26. Sebesültet ápolnak a szúszai tengerparton 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek strandolókra és egy szálloda lakóira támadtak a tunéziai üdülőhelyen. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/AP/Jawhara FM)

Szúsza, 2015. június 26.
Sebesültet ápolnak a szúszai tengerparton (MTI/AP/Jawhara FM)

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar. Egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az IÁ terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést. “A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen” – olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.


A legújabb beszámolók szerint a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitottak a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést.

Tunézia miniszterelnökének péntek éjjeli közlése szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.
A biztonsági erők lelőtték a támadót.


A hatóságok bejelentették, hogy a héten bezárnak nyolcvan mecsetet, amelyben uszító szónokok rendszeresen erőszakra buzdítanak. Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a terrortámadással kapcsolatban pénteken kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihadista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen. “Ugyanezen a napon, ugyanebben az időben Franciaország és Kuvait is hasonló

Szúsza, 2015. június 26. Rendőrök egy férfit kísérnek Szúszában 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek üdülőkre támadtak a tunéziai üdülőhelyen. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/EPA)

Szúsza, 2015. június 26.
Rendőrök egy férfit kísérnek Szúszában 2015. június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek üdülőkre támadtak a tunéziai üdülőhelyen. A támadók legalább harminchét embert megöltek. (MTI/EPA)

támadás célpontjává vált. Ez is azt bizonyítja, hogy globális stratégiára van szükség, és hogy a demokratikus országoknak egyesíteniük kell az erőiket” – mondta a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet “a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabizálására irányuló kísérletként” is felfogható. A King’s College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban. Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.

Kapcsolódó Cikkek