EUR: 339,13 Ft
CHF: 317,97 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb

Tömegesen menekülnek az emberek Dárfúrból

Ismét tömegesen menekülnek el az emberek az év eleje óta a szudáni Dárfúrból, ahol a kormány újabb hadjáratot indított a lázadók ellen – közölte az ENSZ egyik illetékese helyi idő szerint még szerdán.

Edmond Mulet, a főtitkár békefenntartó küldetésekért felelős helyettese a Biztonsági Tanácsot tájékoztatva elmondta, hogy a katonai offenzíva második szakaszában legalább 78 ezer ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét, de olyan jelentések is érkeztek a világszervezet humanitárius munkatársaihoz, hogy valójában a szám elérheti a 200 ezret is. Dárfúr északi részén, Dzsebel Marra térségében a legsúlyosabb a helyzet, ahol a leghevesebb harcok folynak.

Komoly nyugtalanságot keltenek azok a jelentések, amelyek arról szólnak, hogy válogatás nélkül támadják a civileket – mondta.


Dáfúrban 2003 óta válság van. A helyi afrikai törzsek az üldöztetésükre panaszkodva akkor lázadtak fel az arabok uralta központi kormány ellen. Emberi jogi csoportok a kormányt vádolják azzal, hogy megtorlásul arab milíciákat uszított a törzsek ellen. Ezt a kartúmi kormány tagadja.

A szudáni kormány tavaly távozásra szólította fel az országból a mintegy 20 ezer fős nemzetközi békefenntartó erőt, de Mulet értésre adta, hogy ez nem fog gyorsan menni. Ehhez politikai megoldás kell a felek között, valamint meg kell vitatni az ENSZ-ben és az Afrikai Unióban is – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.