2020. február 27., csütörtök
Edina

Budapest XIV.kerület

Tudja-e, hol állomásoztak a törökök?

Egészen pontosan a Gyarmat és Thököly út közötti sávban,  a Hungária körút – Egressy út – Francia út – Thököly út – Róna utca – Kerepesi út tengelyben állomásoztak a törökök.  A Törökőr  elnevezés ugyanis azt a területet jelöli, ahol a megszállás idején huzamosabb ideig állomásozott egy-egy török szpáhicsapat. A katonaságnak itt fontos élelem- és takarmánytermelő helye volt. A Törökőr név a területtel kapcsolatban az 1700-as években bukkan fel először a krónikákban.  Az 1718-ban a Török Istrázsától (Türkischen Schüld-wacht) keletre fekvő szántóföldeket nevezték Törökőrnek, melyeknek teljes területe 460 és fél holdat tett ki, és a későbbiekben is ezen a területen maradtak meg legtovább a szántók Zuglóban.  Még az 1900-as évek tájékán is jórészt beépítetlen volt a terület, a 19. század első felében kezdődtek meg nagyobb ütemben a magán- és bérházépítkezések a Hungária körúton, a Thököly és Egressy úton. Az erőteljes városiasodás a húszas években kezdődött: földszintes családi házak, villák, igénytelen bérkaszárnyák is épültek itt.

14_törökör

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.