EUR: 338,82 Ft
CHF: 318,78 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Budapest

Új módi: levéllel védekeznek a betörések ellen

Jártunkban-keltünkben új jelenségre figyelhetünk fel szerte a városban: számos üzlet kirakatában szólítják meg a betörőket a tulajdonosok, és hívják fel a figyelmüket arra, hogy fölösleges betörni hozzájuk, ugyanis nem tartanak készpénzt az üzletben záróra után. A hiperszuper védelmi berendezések helyett, vagy éppen azok mellett a kicsi boltok, büfék, lottózók kirakatában szaporodnak a gyakran csak kézzel írt cetlik.

Óbudai büfé

Az óbudai büfés szívhezszólóan kérlel

Az  óbudai panel tövében álló büfébe legutóbb május elején törtek be. A napi forgalom nem túl nagy, többnyire a reggelente munkába sietők kávéznak itt, majd a környékbeli irodaházakból ugranak le egy szendvicsre a törzsvásárlók, délután pedig a suliból hazafelé könyörögnek ki a diákok egy-egy nyalókát vagy csokit.


– Zárás után mindig hazaviszem a kasszát, de hiába vannak a tolóablakon rácsok is, negyedévente biztosan felfeszítik – magyarázta a tulajdonos, aki  azt kérte, nevét ne írjuk le. – Többe kerül megcsináltatni a rongálást, mint amennyi értéket találnak a büfében. Ezért is írtam ki, hogy fölösleges próbálkozni. Hiszek a szép szó erejében, hátha a betörőket is visszatartja a kérlelő hangnem. Egyébként egy gyógyszertártól vettem  az ötletet, ott is ez van kiírva – mutatott a patika irányába.

Betörõk elleni tábla az üzletajtón, patika  (Fotó: Máté Krisztián)

A gyógyszertár dolgozói megköszönik a megértést, és tisztelettel szólítják meg a betörőt

És valóban, megtaláltuk ott is a táblát.


– A riasztórendszer mellett talán ez is nyújthat egy kis biztonságot – reagált kérdésünkre a gyógyszertárból éppen kilépő Edina, aki kislányának vásárolt köptetőt. – Persze, azért itt nem csak a pénz, de a gyógyszerek is vonzóak lehetnek a betörők számára. De, jaj, Isten ments, hogy ötleteket adjak!

Zuglói lottózó

A lottózóban csak egy sajtpapírra írták ki a lényeget

Zuglóban is rábukkantunk egy kézzel írt figyelmeztetésre, amit a trafikosból lett lottózós, Csilla tett ki az ablakba.

– Lottót, kávét, üdítőt, rágót, csokit és újságokat árulok. Többnyire a környék lakói járnak ide, reggelente például, amikor a szomszéd iskolába az apukák “leadták” a gyerekeket, itt szoktak összejönni egy kis kávézásra. Az egyik ilyen vendégem adta az ötletet, hogy írjam ki: nem tartunk készpénzt a bezárt üzletben – mesélte Csilla, akinek üzletét eddig békén is hagyták a betörők.

– Nem tudom, ez hat-e, vagy a sarokban villogó riasztó, ami a rendőrségre van bekötve, de mindenesetre kint hagyom. Talán a bűnözőkben is van annyi betyárbecsület, hogy csak a rongálás kedvéért, eredmény nélkül, nem teszik tönkre a zárat és nem kockáztatják a börtönt. Nagy zsákmányt úgysem találnának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.