2020. február 29., szombat
Elemér

Külföld

Újabb Bush akar elnök lenni

Jeb Bush hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy beszáll az amerikai elnökválasztási küzdelembe, azt hangoztatva, hogy helyre teszi a csak “bajokat okozó” washingtoni kormányzatot.

Miami, 2015. június 16. Jeb Bush volt floridai republikánus kormányzó támogatói előtt bejelenti, hogy elindul a 2016-os amerikai elnökválasztáson Miamiben 2015. június 15-én. (MTI/AP/David Goldman)

Miami, 2015. június 16.
Jeb Bush volt floridai republikánus kormányzó támogatói előtt bejelenti, hogy elindul a 2016-os amerikai elnökválasztáson Miamiben 2015. június 15-én. (MTI/AP/David Goldman)

A volt floridai kormányzó, akinek apja és bátyja az Egyesült Államok két legutóbbi republikános elnöke volt, s aki nyilvánvalóan a republikánus politikai elit jelöltje, azzal igyekezett megkülönböztetni magát számos pártbéli riválisától, hogy bírálta a washingtoni politikacsinálást, és az Egyesült Államok kormányát okolta azokért a bajokért, amelyekkel szembe kell néznie az országnak.


“Be fogjuk venni Washingtont – e dinamikus ország alkalmazkodásra képtelen fővárosát – és ki fogjuk rántani a mindig csak gondokat okozó kerékvágásából” – mondta John Ellis “Jeb” Bush a Miami-Dade Főiskolán mondott beszédében Florida államban, amelynek két időszakon át a kormányzója volt.

Hétfői bejelentésének helyszínével, a multikulturális diáknépességgel rendelkező Miami-Dade Főiskolával pedig nyilvánvalóan azt akarta hangsúlyozni, hogy változtatni kíván a döntően fehérbőrű politikusok által uralt Republikánus Párt arculatán.


“Nincs szükségünk még egy olyan elnökre, aki csupán az elkényeztetett washingtoni elit vezetője akar lenni. Olyan elnökre van szükségünk, aki kész megváltoztatni és szétzúzni az ország fővárosának egész kultúráját” – hangoztatta angolul és spanyolul is elmondott beszédében.

Jeb Bush a Texasi Egyetemen latin-amerikai szakon végzett. Feltehetően a magáénak tudhatja majd számos, a térségből származó választó rokonszenvét, mert kitűnően beszél spanyolul, katolikus és a felesége mexikói származású.

A 62 éves politikus az eseményre édesanyja, a 90 éves Barbara Bush kíséretében érkezett, apja és bátyja ugyanakkor nem volt jelen. Jeb Bush kezdettől azon igyekezett, hogy elnökjelölt aspiránsként ne kelljen magával hurcolnia George H.W. Bush és George W. Bush elnöki örökségének terheit, különös tekintettel a bátyja által elrendelt 2003-as iraki invázióra és arra a pénzügyi válságra, amely hivatali ideje végére hatalmasodott el az Egyesült Államokban.

Stábja vasárnap tette közzé kampánylogóját, amelyen csak politikusi beceneve szerepel egy felkiáltójellel, és nincs rajta vezetékneve, amely várhatóan egyszerre lesz a legnagyobb politikai tőke és a legnagyobb tehertétel számára a 2016 novemberi elnökválasztásokig hátralévő 17 hónapban.

Bushnak, ha elnyeri pártjának hivatalos elnökjelöltségét, valószínűleg Hillary Clinton volt New York-i szenátorral és külügyminiszterrel, Bill Clinton volt elnök feleségével kellene megküzdenie a legmagasabb amerikai politikai posztért.

Kapcsolódó Cikkek