EUR: 325,02 Ft
CHF: 294,99 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Budapest X.kerület

Újjászületett a Pongrác telep

Pongrác úti lakótelep Kõbánya 10 ker   (Fotó: Máté Krisztián)Ez a Pongrác telep végre már nem az a Pongrác telep! Az utóbbi évtizedekben már csak a kerület szégyenfoltjaként emlegetett városrész közel öt éven át tartó fejlesztési programja befejeződött, a lakások kívül belül megújultak, a közösségi terek megszépültek.

1939 októberében 20 darab háromemeletes lakóházat kezdtek építeni a Tomcsányi (mai Salgótarjáni) utca és Pongrác út sarkán lévő fővárosi telken, melybe egy év múltán költözhettek be az első lakók. A bérházak szerény, takarékos architektúrával épültek, a lakások többsége lakókonyhás-hálófülkés, kisebb részük kétszobás, fürdőszoba nélküli volt. Elsősorban a nagycsaládosokat kívánták ide beköltöztetni, havi 35-40 pengő bérleti díjért. Ahogy akkoriban hívták, a cél “olcsóbérű” lakások létrehozása volt. Természetesen az itt élők kiszolgálására is gondoltak, ezért közfürdőt építettek a telepre, óvodát, iskolát, boltokat és egy mozit is.


 

 

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások nem történtek a Pongrácon, az itt élők igyekeztek környezetüket fejleszteni, aki tehette, kialakított fürdőszobát a lakásában. Az önkormányzat szerette volna fejleszteni a nagy múltra visszatekintő, de az elmúlt években már csak a kerület „szégyenfoltjának” tekintett telepet, ezért 2010-ben elindította a Kis-Pongrác projektet, mely most fejeződött be.

– Kőbányán korábban még nem volt példa arra, hogy pályázati pénzből valósuljon meg egy városrész fejlesztése. 1 milliárd 120 millió forintból megújultak az épületek és a közterületek is újjászülettek: a sétáló- és pihenőterek, a közösségi kertek, a játszóterek és a járdák. Megint fejlődött és szépült kerületünk – fogalmazott a Lokálnak Kovács Róbert polgármester. – Az önkormányzat és a lakóközösség szinte példátlan összefogásának köszönhetően a telep 20 társasháza, 74 szociális bérlakása és közintézményei kívül-belül megújultak. A lakótelepen élők mellett, az ott bölcsődébe, óvodába járó gyermekek, a gyermekotthon lakói, az orvosi rendelőbe és idősek klubjába járók mellett az új közösségi ház szolgáltatásait igénybe vevő látogatókat is egy megszépült és korszerűbb környezet fogadja – magyarázta Kőbánya vezetője.


fortepan_17910A projektben a közterületek is újjászülettek: a sétáló- és pihenőterek, a közösségi kertek, a játszóterek és a járdák. A parkok kizöldültek és új padokat, ivókutat kaptak, az elöregedett, balesetveszélyes fákat, cserjéket kivágták, helyükre újakat telepítettek. Ma már 12, a rendőrségre bekötött térfigyelő kamera vigyázza a lakók biztonságát, korszerűsödött és az újonnan kialakított terekhez igazodott a közvilágítás. Mostanra 140 normál és további 3 mozgáskorlátozottak számára kijelölt új térburkolatú parkolóhely szolgálja az itt élők kényelmét. A Pongrác Közösségi Ház a közösségi élet méltó központjává vált, ahol nem csak a szabadidő eltöltéséhez kínálnak programokat, hanem az elhelyezkedés esélyét javító tanfolyamokkal, segítő szolgáltatásokkal is várják az itt lakókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Amikor kisülnek a nyár ízei

  Amikor kisülnek a nyár ízei

  Nyáron egymás után kelleti magát a sok gyümölcs a háziasszonyok előtt, hogy valamilyen formában bekerüljenek a családi menübe.

 • A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  Több mint 250 ezer látogatót regisztráltak a városligeti kutyás élményparkban az átadása óta eltelt egy évben. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény – amely a legjobban felszerelt az országban – népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt, naponta átlagosan 750-800 kutya játszik ott.

 • Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Kobzos Kiss Tamás ünnepi emlékkoncerttel indul a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe óbudán. A koncerten bemutatásra kerül az országos szinten is egyedülálló Óbudai Óvodai program szakmai kiadványa a Kismuzsika.

 • Változó idők Újpalotán

  Változó idők Újpalotán

  Erdődy Anita festőművész nagyszerű képeiből nyílt ingyenes kiállítás az Újpalotai Közösségi Házban.