EUR: 360,87 Ft
CHF: 339,97 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Életmód

Van új a hab alatt

München, 2014. szeptember 22. A kígyóasszony becenevű manöken, Manuella népszerűsíti a sört a 181. müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten Münchenben 2014. szeptember 22-én. A világ legnagyobb sörünnepét szeptember 20. és október 5. között rendezik a bajor városban. (MTI/EPA/Federico Gambarini)Lassan már többen főzik, mint isszák – mi az? Persze, hogy a magyar kézműves sör. De vajon miért olyan menő dolog a sörrel kísérletezni? Sörbloggerek válaszolnak.

 

̵̶  Világszerte menő a sörfőzés, a sörkultúra gyors terjedése pedig az internetnek köszönhető – véli Vásárhelyi István, a Sörbúvár című sikeres blog szerkesztője-szerzője.


Hogy a sörforradalom hány hívet szerzett magának Magyarországon, jól mutatta a június első hétvégéjén már kilencedik alkalommal megrendezett Főzdefeszt, a hazai kézműves sörök legnagyobb seregszemléje, mint ahogy az is, hogy egyre szaporodik az ilyen termékeket kínáló üzletek és sörözők száma is. Nem beszélve a főzdékről, amelyekből jószerivel már minden sarkon akad egy.

̶  A kísérletezőkedvet növeli, hogy egy főzőszett olcsón beszerezhető, 2012. január 1. óta pedig évi 1009 literig adómentesen főzhet bárki. Persze a profi sörfőzéshez igazi tudás kell, és aki jó, az csodákra képes. A Kelem Ottó által alapított OK Brewery termékeit említeném elsősorban, a Fusion Cidert és a Zero Hopsot – sorolta Vásárhelyi István.


Sörfőzde és Street Food fesztivál, sör étel gasztro (Fotó: Máté Krisztián)

Szimpatikus jelenségnek tartja a kézművessör-forradalmat Huszár Orsolya is, aki irodalmi hangvételű Csipke és Fazék című blogján osztja meg gondolatait olvasóival.

̶  Maga a sör négy alapvető alkotóeleme is számtalan variációra ad lehetőséget, az újabb főzdék pedig újabb adalékanyagokkal kísérleteznek. Egy nagyszerű dolog. Nyilván vannak rövid időre szóló újítások és maradandó sikerek is – állapította meg.

A finom humoráról is ismert női sörblogger szerint a sör a vidámság képzetét kelti az emberben.

– Én tizennyolc évesen, Prágában ittam először sört. Ráadásul a rendszerváltás pillanataiban. Úgyhogy azóta nekem a sör a vidámságot és a szabadságot jelenti – árulta el.  ̶  Valószínűleg ezt érzik azok is, akik kísérletezésbe fognak.

Orgovány, 2011. június 17. Rádi Zoltán sörfőző világos sört főz a Jäger Sörfőzde - Akpedo Kft. üzemében Orgoványon. A cég 1992 óta foglalkozik kisüzemi sörfőzéssel, működésük óta többször korszerűsítették az üzemet, de a kis árrés miatt a fennmaradásért küzdenek. A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte kis sörfőzdék jövedéki adójának mérséklését és hamarosan kidolgozza a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelveket is. A tárca szerint a látványfőzde felvehetné a versenyt a borospincékkel és a turistákat is vonzaná. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bacillust a sörbe!

Újra divat a savanyú sör (sour ale). A sörfőzés klasszikus korában a nem steril környezetben vadélesztők is keveredtek a cefrébe, ami savanykássá tette a kész italt. Manapság kísérletező kedvű főzőmesterek felelevenítik ezt a hagyományt, mégpedig lactobacillus, brettanomyces vagy pediococcus hozzáadásával.

Iszik és vezet

A kézműves sörök rajongóinak ma már a volán mögött sem kell lemondaniuk a minőségi termékekről. A kiváló ízeiről ismert csepeli Rizmajer Sörház elkészített az első hazai alkoholmentes kézműves sört.

Kapcsolódó Cikkek

 • Krízishelyzetben a legjobb áru a bizalom

  Krízishelyzetben a legjobb áru a bizalom

  A koronavírus – járvány átírta a szolgáltató piacot is: rengeteg vállalkozás kényszerszünetre ítéltetett,  és számos szélsőséges szolgáltatói hozáállással találkozhatunk. Némelyik bicskanyitogató, de akad szép számmal olyan is, amelyiknek sikerült megtalálnia a jótékony piaci jelenlétet.

 • Oldjuk fel magunkban a szorongást!

  Oldjuk fel magunkban a szorongást!

  Nehéz feldolgozni, hogy részesei vagyunk egy világjárványnak, hogy a  városok kiürülnek, és a szeretet és gondoskodás legnagyobb jele, ha nem találkozunk egymással.