2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Veszélyes a túl szűk farmer

Idegelzáródást, izomsérülést okozott a túl szűk farmer egy ausztrál nőnél, aki emiatt kórházi kezelésre is szorult. Az orvosok a túl feszes ruhadarab viselésének veszélyeire figyelmeztetnek.

A 35 éves nő négy napot töltött kórházban, miután segített költözni egy ismerősének és hosszú időt töltött pakolás közben guggolva. Érezte ugyan, hogy a szűk farmer egyre jobban feszül rajta, lábai zsibbadni is kezdtek, de nem nagyon foglalkozott a tünetekkel. Amikor azonban este pihenésként sétára indult a parkban, elesett, és képtelen volt újra lábra állni. Órákba telt, míg sikerült elkúsznia az út szélére, ahol taxit fogott és kórházba ment.

“Meg voltunk lepve, hogy a páciens ilyen súlyos ideg- és izomsérüléseket szenvedett” – mondta Thomas Kimber, az ausztrál Royal Adelaide Hospital munkatársa. Az orvos kollégáival a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című lap online kiadásában mutatta be az esetet.


Kimber elmondása szerint azt eddig is tudták, hogy a szűk farmer idegkárosodást okozhat az ágyékban, de az alsó lábszárban előidézett problémákról és súlyos idegsérülésekről eddig nem volt információ. Úgy véli, a guggolás összenyomta az idegeket az alsó lábszárban, csökkentve a lábikra vérellátását, a feszes ruhadarab pedig csak rosszabbá tette a helyzetet.

A nő erősen megduzzadt lábairól levágták a nadrágot, majd négy napig kezelték a kórházban. A lábikra izmának sérülése miatt vérében a normálisnál több protein szabadult fel, ami az orvosok szerint vesékben is károsodásokat okozhatott.


“Úgy gondolom, a farmeranyag rugalmatlansága volt az egyik fő ok” – fejtette ki Kimber, hozzátéve, hogy a rugalmas nadrágok nem jelentenek ilyen veszélyt, mert nem szorítják össze az izmokat és az idegeket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.