2020. február 17., hétfő
Donát

Budapest II.kerület

Wallenberg és a festő emléke a Keleti Károly utcában

Raoul Wallenberg és Dombrovszky László festőművész tiszteletére avatott emléktáblát a Keleti Károly utca 26-os számú ház falánál Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete és Láng Zsolt polgármester. Az ünnepségen jelen volt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is.

Raoul Wallenberg tábla2

Az emléktáblát Niclas Trouvé (jobboldalon háttal), Svédország magyarországi nagykövete és Láng Zsolt polgármester leplezte le

A Keleti Károly utcai házban festette meg Dombrovszky László festőművész az egyetlen hiteles művészi portrét Raoul Wallenbergről, az embermentő svéd diplomatáról. Ennek állít emléket Sugár János szobrászművész és Palotai Gábor grafikus alkotása, amely a művészt, a modellt, valamint a készülő művet egyszerre ábrázolja. A festményt ma a svédországi Gripsholmban, a Svéd Királyi Portré Galériában őrzik. A kép, amelyet Raoul Wallenberg édesanyja, Maj von Dardel ajándékozott a gyűjteménynek, világszerte ismertté vált. Az Emléktábla programot a festő lánya, Dombrovszky Ninette művészettörténész és Szabó Z. Pál művészeti író indította el.


(forrás: Budai Polgár)

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.