EUR: 337,70 Ft
CHF: 318,39 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Budapest III.kerület

Zöld lámpát kaptak a bringások

Ön dönt: fizet, vagy kutyagol

Ön dönt: fizet, vagy kutyagol

Gordiuszi csomót vágtak át a napokban: heteken belül kerékpárral is “látogatható” lesz a Tímár utcai felüljáró. A bringások örülhetnek, de a közlekedési központ a gyalogosokra is gondolt.

A hónap végétől megengedett lesz kerékpárral áthajtani a Tímár utcai felüljáró rámpáin – számolt be a Vezess.hu internetes portál. A lap a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva azt írta, a társaság érzékelte az ezen a területen eddig élő szabályozás nehézkességét, amelyet így június 30-tól megváltoztat.


Emlékezetes, korábban rendszeres hír volt, hogy az itt átkerekezőket komoly pénzbírságra büntették az egyenruhások, mivel az előírás szerint a felüljáróhoz érve – a rámpa ellenére is – a biciklit kizárólag tolva lehetett átkelni az objektumon. A helyzet azért volt teljesen abszurd, mert a felüljáróhoz kerékpárúton lehetett eljutni, sőt, azt elhagyva is kerékpárúton lehetett tovább közlekedni. Ilyen körülmények között természetes reakciónak tűnt, hogy a biciklis nem gyalog kapatott fel a rámpára, hanem lendületből érkezve áthajtott a felüljárón. Az ilyen szabálysértéseket aztán súlyos ezresekkel jutalmazták a lesben álló rendőrök.

A BKK azt is közölte, ez csupán átmeneti megoldás, hiszen a helyzet teljes körű kezelését a felüljárót elkerülő, Árpád fejedelem úti kerékpárút létesítése jelenti majd. Ennek tervezése már megtörtént, a szükséges ingatlanrendezések után pedig egy-két éven belül a megvalósítás is megtörténik.


Azok számára, akik a fejlemények nyomán rögtön száguldozó bringásokat vizionálnak a Tímár utcai rámpáknál, a közlekedési központ megnyugtató hírt is tartogat: a gyalogosok védelme érdekében ugyanis – a rakparti kerékpárúton már több helyen alkalmazotthoz hasonlóan – a biciklis forgalom számára tíz kilométeres óránkénti sebességkorlátozást vezetnek be. A BKK ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy júniusban még tilos, és szabálysértő felkerekezni a felüljáróra, így aki nem akar “hídpénzt” fizetni, jobban teszi, ha néhány hétig még gyalogosan teszi meg a problémás távolságot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.