EUR: 337,23 Ft
CHF: 318,25 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

1400 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában

Majdnem ezernégyszáz embert végeztek ki nyilvánosan az utóbbi tizenöt évben Észak-Koreában – közölte friss jelentésében a két Korea újraegyesítésével foglalkozó szöuli állami kutatóintézet.

A Nemzetegyesítés Koreai Intézetének szerdán nyilvánosságra hozott helyzetértékelése szerint 2000 és 2014 között legkevesebb 1382 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában.

A jelentést észak-koreai disszidensek beszámolói alapján állították össze, a nyilvános kivégzések valós száma azonban a szakértők szerint lényegesen nagyobb lehet a dokumentumban foglaltaknál.


A vizsgált időszakon belül a legtöbb nyilvános kivégzés 2008-ban volt, akkor százhatvanegy halálos ítéletet hajtottak végre így, 2013-ban ezzel szemben nyolcvankettő, a tavalyi évben pedig öt ilyen esetről érkezett jelentés.

“Észak-Korea azt állítja, hogy csak korlátozott esetekben alkalmaznak halálbüntetést, de valójában bűncselekmények széles skálája esetén hoznak halálos ítéletet” – írták a dokumentum szerzői, akik szerint már a becsempészett dél-koreai filmek megnézéséért vagy terjesztéséért is végeztek ki embereket Észak-Koreában.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavalyi jelentésében a világ egyik legelnyomóbb rezsimjének minősítette Észak-Koreát.

Kapcsolódó Cikkek