EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Budapest V.kerület VII.kerület

20 éve látták utoljára Füttyös Gyurit

Füttyös Gyuri  (Fotó: Máté Krisztián)

Füttyös Gyuri minden szép nő fenekére rácsapott egy napilappal (Képünk illusztráció – Fotó: Máté Krisztián)

Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben hallhattuk utoljára, hogy látták Füttyös Gyurit. Felbukkant egész Budapesten, volt aki a Belvárosban látta, de a budaiak is esküsznek rá, hogy gyakran barangolt a körtér környékén. Összecsavart Esti Hírlappal csapott a nők fenekére, majd fütyörészve tovább állt.

– Adj egy bélást! – nyújtotta a kezét a kétforintosra várva. A presszókban felhajtotta a vendégek kávéját, összesodort újságjával rácsapott a nők hátsójára, végigcsapkodta a fodrászüzletek búráit, majd füttyögve nekiindult. Soha nem ment sehová, mégis mindig úton volt. A legismertebb városi legenda, Füttyös Gyuri valamikor a ’60-as években tűnt fel a fővárosban.


– Egy biztos,  erzsébetvárosi volt, itt élt és itt is halt meg – szögezte le Bóka László várostörténész, aki elárulta: nagyon szeretné, ha ebben a városrészben állna egy Füttyös Gyuri szobor. – Gyuri története azért él még mindig, mert az emberek imádják a legendákat, ápolják, továbbadják. A városi legenda a ma népmeséje, amit,  ha nem is a fonóban, de blogokban és a közösségi oldalakon gyakran mesélgetünk. Rejtély kell és titokzatosság az embereknek, valami, ami téma lehet, ami felett össze lehet kacsintani.

Füttyös Gyurit Kováts Kriszta is megénekelte, Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjében pedig – egy pillanatra – önmagát alakítja a Felszabadulás téri aluljáróban. Van, aki szerint Téglás János volt az igazi neve, mások úgy emlékeznek,  Szabó Györgynek hívták. Azt is mesélik, valaha mérnök volt. Vagy autófényező. Állítólag megjárta a sárga házat is. Talán még 1956-ben kapott légnyomást, a Móricz Zsigmond körtér egyik átjáróházában. Két nővére Belgiumba költözött, mesélik, őt is magukkal vitték, de haza kellett hozni, annyira vágyott Budapestre. Az emberek szerették ezt a habókos, élesen fütyülő figurát, aki harsány volt ugyan, de soha nem bántott senkit. Sőt, egyfajta elismerésnek számított, ha valakinek rácsapott a popsijára. Azt beszélik, a Keleti pályaudvarnál halt meg, az aluljáróban. Legalábbis ott látták őt utoljára, 1995-ben. Sokan állítják:  agyvérzést kapott. Mások tudni vélik, hogy vidékre költözött, de Füttyös Gyuri legendájából kiindulva, ennek az állításnak van a legkisebb realitása, hiszen ő biztosan nem  hagyta volna el  Budapestet.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.