2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XVIII.kerület

43 éve rendel a doktornő

Július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Ilyenkor nem dolgoznak az egészségügyi alkalmazottak. Ebből az alkalomból díjazták a kerületben kiemelkedő munkát végző szakembereket a Rózsa Művelődési Házban. Közülük dr. Halmágyi Mária házi gyermekorvos több mint negyven éve gyógyít.

Dr Halmágyi Mária Semmelweis nap 18. ker    (Fotó: Máté Krisztián)

Dr Halmágyi Mária boldogan mutatja oklevelét (Fotó: Máté Krisztián)

1972-ben, a munka ünnepén kezdett el a kerületben dolgozni a ma már 74 éves dr. Halmágyi Mária. A házi gyermekorvos szó szerint nem mozdult a posztjáról azóta, csak a környezet változott körülötte.


– Ugyan nem azon a széken, de ugyanazon a négyzetméteren dolgozom negyvenhárom éve. Nem is kell mondanom, hogy generációk nőttek fel mellettem. Lépten-nyomon felismernek Lőrincen. De talán nem is csoda, hiszen szeretettel és odaadással foglalkozunk a kicsikkel a rendelőben. Igaz, ezt máshogy nem is lehet – mondta lapunknak a díjátadót követően a doktornő, aki mindig is gyerekgyógyász akart lenni. Hét évig kórházban dolgozott, majd utána sodorta az élet a kerületi rendelőbe. Mint mondja, tulajdonképpen belenőtt a családokba.

– Ránézésre tudom, kinek mi volt a baja múltkor, ez valahogy természetesen elraktározódik a fejemben. Sőt, az egyéb, családi vonatkozásokat is megjegyzem. Ez egy kötetlen, közvetlen kapcsolat közöttünk – mesélte, mikor arról kérdeztük, hogy képesek a háziorvosok azonnal emlékezni a páciens kórtörténetére. – A legnagyobb örömmel végezzük a munkánkat, hiszen nekünk is boldogság, ha valakin segíthetünk.

Kautzky Armand  Semmelweis nap 18. ker    (Fotó: Máté Krisztián)

A díjátadón Kautzky Armand előbb elgondolkodtatta, majd megnevettette a közönséget (Fotó: Máté Krisztián)

Kapcsolódó Cikkek