EUR: 335,53 Ft
CHF: 316,18 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb XVII.kerület

A Kucorgón áll majd a nemzetőr szobra

Zsámbokréty Zénó, a Rákosmenti '56-os Alapítvány egyik alapító tagja (balra) és Simorka Sándor szobrászművész az 1956-os Nemzetőr emlékmű szoboralakjának modelljével

Zsámbokréty Zénó, a Rákosmenti ’56-os Alapítvány egyik alapító tagja (balra) és Simorka Sándor szobrászművész az agyagmodell mellett (fotó:tizenhetedik.hu)

Javában dolgozik Káván Simorka Sándor. A szobrászművész az 1956-os forradalom emlékére készülő szobrot formálja kollégáival, amelyet a Kucorgó téren helyeznek el. Az 5/4 életnagyságban megformázott nemzetőr alak egy fiatalembert ábrázol, vállán puskával, kezén nemzeti színű karszalaggal. Az átadás 2016. november 4-én, a rákoscsabai nemzetőrök fegyveres ellenállásának hatvanadik évfordulóján lesz. A Rákoskerti Polgári Kör tagjai és a Rákosmenti ’56-os Alapítvány alapítói a közelmúltban ellátogattak a művészhez, hogy megtekintsék, hol tartanak a munkálatok. Beszámolójuk alapján a munkafolyamat a második fázisánál jár. Először elkészítették a kisméretű gipszmodellt, mostanra pedig kész az eredeti méretű agyagmodell. Ez utóbbiról gipszmásolatot öntenek, végül ennek mintájára faragják ki a szobrot kőből. Véglegesre süttői fehér mészkőből faragják ki és egy méter magas posztamensre állítják. A készítők elárulták, tudják tartani az ütemtervet, és jövő ősszel le is leplezik az alkotást Rákoscsabán.


Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.