EUR: 337,71 Ft
CHF: 317,98 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Életmód

A kutya lép a gyerek helyére?

A kutyák már-már túlzó szeretete nem magyar találmány, a nyugati társadalmakban nagy számban tapasztalható jelenség. Az amerikai kutyás oldalak legtöbbje közölte azt a korábban készült felmérést, amely szerint az USA állattartóinak 81 százaléka teljes értékű családtagnak tartja a kutyát, 77 százalékuk pedig kifejezetten úgy gondol az ebre, mintha ő is ember volna. Továbbá 54 százalékuk inkább szülőnek tekinti saját magát, mint gazdinak. Az Adweek cikke szerint a 2010-es népszámlálásnál kiderült: több amerikai családban van kutya, mint amennyiben gyerek.

Szeretjük agyonkényeztetni házi kedvencünket. De vajon jó-e, ha úgy bánunk a kutyánkkal, mintha a gyerekünk volna?

Gyuri, gyere ide légy szíves! – kiáltott az utcán a napokban egy udvarias fiatalember. A finom kérő mondaton csak az csodálkozott el, aki észrevette: nem az említett úr barátjának vagy munkatársának szólt, nem is a gyerekének, hanem a kutyájának.


– Állattartó körökben gyakorlatilag teljesen megszokott, hogy valaki így szólítsa meg a kedvencét – magyarázta a Lokálnak Lovas Éva, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) szakértője, aki maga is gyakran tapasztal ilyesmit. – A városi ember számára a kutya már rég nem haszonállat. Valaha azt mondták, a kutya az ember legjobb barátja, de érezni, hogy manapság már annál is több.

Kutya, kutyatartás, állat (Fotó: Máté Krisztián)

Kutya, kutyatartás, állat (Fotó: Máté Krisztián)

Lovas Éva maga is számos ilyen esettel találkozott. Elmondta, már nem meglepő, ha valaki gyerekeként tekint a négylábú kedvencre.


Baráti körben is hallottam már, hogy valaki azt mondta, de elszemtelenedett ez a kölyök. Mivel az illetőnek három gyereke is van, visszakérdeztem, melyik? Mire ő a kutyára bökött, és azt mondta: hát ez – mesélte a szakember.

A szeretet ilyesfajta túláradásának okait hosszasan elemezhetnék a lélektan ismerői, de legalább ennyire érdekes kérdés, hogy mennyire jó mindez a kutyának? Hogyan képes irányítani, kezelni egy állatot az olyan gazdi, aki nehezen uralkodik az érzelmein? Lovas Éva szerint még a túlzó szeretet sem feltétlenül probléma.

Természetes, hogy az ember szereti a kedvencét, a kutya pedig igényli a gazdi szeretetét. Úgy vélem, ha valaki tényleg a saját kutyája egyéniségét, tulajdonságait szereti, akkor az csak az állat javára van, és az ilyen gazdi tud is bánni a kedvencével. Baj inkább akkor van, ha valaki az élete valamilyen hiányosságát próbálja kitölteni ilyen rajongással – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Alvást segítő technikák

  Alvást segítő technikák

  Sokan irigylik a házi kedvenceket, például a macskákat, amikor azt látják, hogy azok bármikor tudnak aludni, amikor kedvük tartja.

 • Így élvezzük a nyugdíjaséveket

  Így élvezzük a nyugdíjaséveket

  Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjas kort elérve hirtelen egyedül maradnak, kiesnek a munkahelyi kapcsolatokból. Pedig a nyugdíj korántsem jelenti mindennek a végét, sőt!

 • Össznépi munkahelyi hazugságok

  Össznépi munkahelyi hazugságok

  A magyar munkavállalók kellemetlen vagy éppen a laikusoknak nehezen elmagyarázható munkakörük miatt is állítottak már valótlant arról, hogy mit dolgoznak – derül ki Magyarország vezető állásportálja, a Profession.