EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

A menekültáradat óta több a német HIV-fertőzött

A Németországba menekültek növekvő száma az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzések számának emelkedésében is megmutatkozik: a német Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) kedden közzétett tanulmánya szerint 2014-ben az előző évhez képest hét százalékkal emelkedett a HIV-vírussal megbetegedettek száma.

Az RKI beszámolójából kiderül, hogy a német egészségügyi szervek 2014-ben összesen 3525 új esetet regisztráltak.

A Deutsche Aids-Hilfe nevű szervezet közölte, hogy a fertőzöttek jelentős része olyan országból származik, ahol nagyon gyakori a HIV-vírus előfordulása. A betegek még a származási országban fertőződtek meg.


Az RKI adatai szerint a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származóknál tízről tizenöt százalékra nőtt az új megbetegedések aránya.

Ezzel szemben Ausztriában az utóbbi néhány évben fokozatosan csökkent az új HIV-fertőzések száma. Miközben 2012-ben 523 új esetet regisztráltak, 2013-ban ez a szám 481-re, 2014-ben pedig 403-ra mérséklődött.

A bécsi orvosi egyetem víruskutató tanszéke szerint a visszaesés mindenekelőtt Bécset és Stájerországot érintette.

Azzal, hogy a betegek hatékony terápiához juthatnak a fejlett nyugati országokban, a korábban ott is rettegett betegségnek számító HIV-fertőzés krónikus, ugyanakkor kezelhető kórrá vált. A korai diagnózissal és a megfelelő kezeléssel a fertőzés terjesztésének veszélye is drasztikusan csökkenthető.

Kapcsolódó Cikkek