2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Budapest

A segítő szépségszalon

MASNIHutyra Ferenc orvos, állatorvos és patológus az MTA levelező, rendes és tiszteletbeli tagja, a Magyar Állatorvosi Főiskola megalapítója s három esztendőn át rektora volt. Neve most mégis más aspektusból kötődik szememben a gyógyításhoz. Szépség- és lélekápolás kapcsolódik a Szepeshely-Zsibrán született tudósról elnevezett utcához. Egy 2010-ben született ötlet megvalósulása.

Erre addig kellett várni, míg 2012-ben Mikulás Franciska sikeresen meg nem pályázta Erzsébetváros szociális és gyermekjóléti ellátásait nyújtó intézményének, a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központjának vezetését. S ha már igazgató lett, akkor kollégáival (Gazsi Judittal és Makár Orsolyával) ismét elővették, felfrissítették és továbbfejlesztették az évekkel korábbi elképzelésüket és a kerületi munkaerő-piaci adatok, valamint a központ által nyújtott kliensközpontú munkaerő-piaci szolgáltatások ismeretében belevágtak, hogy az álomból valóság legyen. Lett.


Létrejött a Munkaerő-piaci Aktivizálást Segítő Nőbarát Iroda”, vagyis a MASNI. A szociális szépségszalon, amely sajátos, de hasznos eszközökkel támogatja a munkaerőpiacra igyekvőket. Az itt nyújtott hagyományos és nem hagyományos szolgáltatások célja, hogy a csatlakozók sikerrel váljanak munkavállalókká. A szalon lassan egy éve, 2014 szeptemberében kezdte meg működését. Konkrét célja a VII. kerületben élő nem foglalkoztatott nők felkészítése az önálló álláskeresésre, a legrövidebb időn belüli sikeres elhelyezkedésre. Az alapvető szépségápolási szolgáltatások – fodrászat, manikűr, kozmetika – biztosításán túl kiemelt cél az ezeket igénybe vevők lelki egészségének fejlesztése és javítása – szociális-, mentálhigiénés- és pszichológiai tanácsadás keretében – és ezek együttes, jótékony hatása révén a munkaerő-piacra történő be- és visszailleszkedésük elősegítése.

A szociális szépségszalon célcsoportja azok az aktív korú nem foglalkoztatott, hátrányos helyzetű nők, akik motiváltak az álláskeresésben és készek a munkába állásra, de nem rendelkeznek az elhelyezkedés sikerét növelő alapvető munkaerő-piaci ismeretekkel, álláskeresési gyakorlattal, illetve azok az aktív korú nem foglalkoztatott nők, akik nem rendelkeznek reális célállás elképzeléssel, vagy elhelyezkedésük más körülmények miatt van gátolva, és ezeket a gátló körülményeket feltárni vagy megoldani önállóan nem tudják.


Tudom, ez így nagyon hivatalos. Fordítsuk hát magyarra a célcsoportokat. A kisgyermekes, vagy gyermeküket egyedül nevelő munkanélküli nők. A fogyatékos gyermeket nevelő nők. A tartósan munkanélküli nők. A munkanélküli nők, akiknek önálló álláskeresésük nem vezetett eredményre. Az alacsony, nem piacképes iskolai végzettséggel rendelkező nők. A megváltozott munkaképességű nők.

Mandatory Credit: Photo by Mito Images/REX Shutterstock (4882519a) MODEL RELEASED Makeup artist applying make up brush near eye, Munich, Bavaria, Germany VARIOUS

Fotó: Mito Images/REX Shutterstock

A szolgáltatás az alapvető munkaerő-piaci ismeretek, álláskeresési technikák megismerését és elsajátítását, az elhelyezkedést nehezítő és akadályozó tényezők feltárását, kezelését és megoldását, a munkáltatóval való személyes találkozóra való felkészítést, jó benyomás keltését célozza. Ollóval és jó szóval. Körömápolással és kommunikációs eszköztárral. Különféle eszközök a közös célért: határozott, magabiztos, komfortos fellépésért az állásinterjúkon.

A MASNI tehát abban (is) segít, hogy a nő (külsőségekben is) valóban nőnek érezhesse magát. Kilenc hónap alatt több mint 80 álláskereső nőt sikerült bevonni a szolgáltatásba, ebből 23 sikeresen el is helyezkedett.

A példa jó. Nagyon jó. Érdemes lenne ismertté tenni. Főváros-, vagy országszerte kiajánlani. Engedni a jó szándékú ismertetését. Engedni a fotózást. Felhasználni az „ilyen volt – ilyen lett” frenetikus képi erejét. S nem bezárkózni. Mert akkor nem masnit, hanem csomót kötnek. Azt meg sokkal nehezebb kioldani…

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.