2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XIV.kerület

A Városliget művészei

A nyáron számos utcai művésszel találkozhatunk jártunkban-keltünkben. A Városligetben az utcazenészek mellett jól megférnek a társművészetek képviselői is.

Utcazenész, Városliget, didzseridu

A didzseridu mestere

 

A gitár mellé lábcsörgővel adja a ritmust a furcsa fúvós hangszeren játszó zenész. Az ausztrál didzseridu állítólag a világ egyik legelső hangszerének tekinthető. Egy, a hangszerről fennmaradt lenyomat ugyanis olyan elméletek tárgyát képezi, melyek szerint a didzseridut negyvenezer évvel ezelőtt is használhatták.  Az ausztrál őslakosok a fáma szerint, az erdőben a szellemeket kérdezik meg, hogy merre keressenek faanyagot, majd megkopogtatják a fákat, és az így keletkező hangból állapítják meg, melyik ág vagy törzs lesz alkalmas hangszernek.


A vár bejáratánál játszó muzsikus hangszerének a neve egyszerűen csak ennyi: hang. Az acélból készült ütőhangszer tetején a hanggödrök kalapáccsal vannak kialakítva. Az először Svájcban készített eszköz több éves kutatás és akusztikus kísérletezések, valamint a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után jött létre.  Hangja a terápiák révén itthon is ismert hangtálakéra emlékeztet.

A HANG nevű hangszer

A hang nevű hangszer

A zenészek mellett festőművészekkel is találkozhattunk a Vajdahunyad várában a nyár folyamán.

Itt akvarell készül

Itt akvarell készül

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.