2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Az amerikai-kubai viszony akadályai

Az Egyesült Államok és Kuba bejelentette szerdán, hogy a korábban kinyilvánított kölcsönös szándéknak megfelelően helyreállítják diplomáciai kapcsolatukat, és ennek keretében július második felében újra megnyitják nagykövetségüket a másik fővárosában. A két ország további közeledésének azonban az AFP francia hírügynöükség elemzése szerint több akadálya van.

Havanna, 2015. július 1. Az Egyesült Államok havannai érdekképviseletét vezető Jeffrey DeLaurentist (b) fogadja Marcelino Medina ideiglenes kubai külügyminiszter havannai irodájában 2015. július 1-jén. DeLaurentis átnyújtotta Medinának Barack Obama amerikai elnök Raul Castro kubai államfőnek címzett levelét, amelyben a két ország diplomáciai kapcsolatának fél évszázados megszakítás utáni újrafelvételéről van szó. A kubai külügyminisztérium ezen a napon bejelentette, hogy kölcsönösen nagykövetséget nyit egymás országaiban Kuba és az Egyesült Államok július 20-án vagy azt követően. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

Havanna, 2015. július 1.
Az Egyesült Államok havannai érdekképviseletét vezető Jeffrey DeLaurentist (b) fogadja Marcelino Medina ideiglenes kubai külügyminiszter havannai irodájában 2015. július 1-jén. DeLaurentis átnyújtotta Medinának Barack Obama amerikai elnök Raul Castro kubai államfőnek címzett levelét, amelyben a két ország diplomáciai kapcsolatának fél évszázados megszakítás utáni újrafelvételéről van szó. A kubai külügyminisztérium ezen a napon bejelentette, hogy kölcsönösen nagykövetséget nyit egymás országaiban Kuba és az Egyesült Államok július 20-án vagy azt követően. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

– A Kuba elleni gazdasági és pénzügyi embargó


A John F. Kennedy elnök által 1962-ben bevezetett embargót az évtizedek során többször enyhítették, illetve megszigorították, így az mára egy jogilag zűrzavaros rendeletté vált. Ezt csak a washingtoni kongresszusnak van joga rendbe tenni, illetve megszüntetni. A törvényhozás az 1996-os Helms-Burton törvényben egységessé tette és megszigorította a büntetőintézkedéseket. A törvény egyebek között korlátozza a Kubával való kereskedelmet és az állampolgárok utazását, felhatalmazza Washingtont arra, hogy a különböző nemzetközi szervezetekben lehetőség szerint megvétózza Kuba felvételét, és hogy megbüntesse azon amerikai cégeket vagy országokat, amelyek együttműködnek Kubával.

Már egy hónappal azután, hogy a felek tavaly decemberben bejelentették: kölcsönösen újranyitják nagykövetségüket a másik fővárosában és normalizálják viszonyukat, az amerikai kormány a lehető legnagyobb mértékben enyhítette a kereskedelmi és az utazási korlátozásokat, amelyet a republikánusok uralta kongresszus jóváhagyása nélkül megtehet. Azóta Barack Obama elnök többször kérte a törvényhozást, hogy oldja fel az embargót.


– Kártalanítás a kubai kisajátításokért

A kubai kommunista vezetés az 1959-es forradalom utáni évtizedben rengeteg vagyontárgyat kisajátított a szigetországban. Az érintett kubai, illetve amerikai vállalkozások és magánszemélyek azóta egészen mostanáig 5911 esetben fordultak az Egyesült Államokhoz kártalanításért. Ezen javak becsült összege jelenleg 7 és 8

milliárd dollár között van, amelynek a 90 százaléka az államosított infrastruktúra és szolgáltatások értéke.

Kuba 1996-ban elfogadott egy törvényt, amelyben a kommunista hatalom nyíltan elismeri annak szükségességét, hogy ezekre a követelésekre tárgyalások útján megoldást találjanak, de csak azzal a feltétellel, hogy ezzel párhuzamosan tárgyalásokat folytatnak az amerikai embargó által Kubának okozott károk megtérítéséről. Ezeket a károkat a kubai hatóságok 100 milliárd dollárra becsülik.

– A guantánamói amerikai katonai támaszpont

Az Egyesült Államok 1903-ban létesítette Kuba keleti szegletében a 120 négyzetkilométer területű katonai támaszpontot, és ezen belül a börtöntábort a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után. Barack Obama elnök kormánya már több éve próbál megoldást találni a börtön bezárására, de azt egyelőre nem tervezi, hogy a támaszpontot felszámolja, és területét visszaadja Kubának.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek