2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Amikor a beteg segít a kórházon

Tábori ágyakat vásároltak maglódi szülők a Szent László kórház számára: szeretnék, ha a beteg gyerek mellett éjszakázó anyukák és apukák kényelmesebben pihenhetnének. A szülő elhelyezése gyakorlatilag valamennyi hazai intézményben probléma, noha a kórházak megoldásra törekszenek.

Rota vírus miatt került vissza a gyerek a Szent László kórházba nem sokkal azután, hogy kigyógyult egy másik betegségből. Szerettem volna a kórházban mellette maradni, amire lehetőség is van. A körülmények azonban nem voltak a legkomfortosabbak: választhattam, hogy egy hokedlin vagy egy matracon alszok. A harmadik éjszakára nagyon kifáradtam, és nem az volt az utolsó – magyarázta a Lokálnak Fecske Mónika, aki már a kórházban elhatározta, ha gyermeke meggyógyul, megpróbál változtatni a helyzeten.


Megvalósította a tervét. Több szülő összefogásának köszönhetően 18 összehajtható ágyat vásárolt és adott át a kórháznak.

Szent László kórház gyermek osztály, tábori ágyak (Fotó: Máté Krisztián)

Szent László kórház gyermek osztály, tábori ágyak (Fotó: Máté Krisztián)

– Maglódon élek, és tudtam, hogy a helyi szülők gyakran cserélnek információt saját, zárt Facebook közösségükön belül. Annak ellenére, hogy a tagok 90 százalékát nem ismerem személyesen, nem kellett hosszan győzködni őket, hiszen a Szent László kórházban vagy betegeskedett már valamennyiük gyereke, vagy számíthat rá, hogy egyszer itt fogják ellátni – magyarázta a jó szervezőkészséggel rendelkező anyuka.


A szülők végül 18 összehajtható ágy árát adták össze. – A kórházi napok alatt megtapasztaltam, hogy sajnos nem a tábori ágy az egyetlen dolog, amiből hiány van – mondta Mónika. – Sok gyógyászati eszközre is szükség lehet, aminek a beszerzéséhez hozzájárulhat bárki a kórház alapítványán keresztül.

Az egészségügyről szóló törvény lehetővé teszi a szülő számára, hogy a kórházi kezelés alatt is kiskorú gyermek mellett tartózkodjon. A Lokálnak nyilatkozó szakemberek szerint a szülők egyre gyakrabban élnek is ezzel a joggal. Egybehangzó a vélemény, hogy a gyermek gyógyulásának jót tesz, ha ezeket a napokat a szülővel együtt élheti át. A felnőttek elhelyezése a gyermek mellett azonban eltérő módon, de egyformán súlyos terhet ró az intézményekre. A hazai kórházak tervezésekor ugyanis ez a gondolat még fel sem merült, sok helyütt örülnek, ha valamennyi betegnek jut ágy, a kísérők, hozzátartozók elhelyezése már meghaladja az erőt. Nem beszélve a kísérők tisztálkodási lehetőségéről, ami szintén nehezen megoldható. A probléma leküzdésére ennek ellenére mindenki törekszik.

„A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon”

(1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről, II. fejezet, 2. cím, 11.§, (4) bek.)

– Nálunk egy szülő maradhat a gyerek mellett, a szobák kétágyasak, ezekben próbálunk gazdálkodni a hellyel – mondta lapunknak Frolyóné Gózon Viktóra, a Szent László Kórház gyermekinfektológiai osztályának főnővére. – Ha a betegágyak foglaltak, a szülők ezek mellett tudnak éjszakázni, és lehetőség van arra, hogy matracot, összehajtható ágyat hozzanak maguknak. A kórtermeknek saját fürdőszobájuk van wc-vel, fürdőkáddal, a szülők is itt tudnak tisztálkodni. Az a 18 ágy, amelyet kaptunk, elsősorban azoknak segít, akik nem tudják ezt megoldani.

Dr. Trethon András osztályvezető főorvos kissé markánsabban fogalmaz. – Nézze, ez egy fertőző kórház, talán nem kell hosszan magyaráznom, hogy ebből következően meglehetősen szigorúak a vonatkozó rendszabályok. Mindemellett természetesen lehetőség van arra, hogy a szülők bent maradjanak, hiszen ez a gyerek érdekeit is szolgálja. De a mi feladatunk elsősorban az, hogy gyógyítsunk, és büszkék vagyunk arra, hogy az egészségügy ismert problémái ellenére ezt eredményesen tesszük. Évente két szakorvos hagyja itt az osztályt, igen kevés a jól képzett és gyakorlott ápoló, ennek ellenére működünk, és a lehető legrövidebb ápolási idővel dolgozunk. Talán nem sértő, ha azt mondom: ehhez képest másodlagos, hogy a szülők milyen kényelemben töltik itt azt a néhány éjszakát – mondta a főorvos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Áder János: a türelem életeket ment!

  Áder János: a türelem életeket ment!

  “Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk!” – mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva.

 • Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

  Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

  A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!