EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb XI.kerület XII.kerület

Bátor motoros szerzetes

Bátor Botond pálos szerzetes, sziklatemplom, motor (Fotó: Máté Krisztián)

Bátor Botond, a fehér ruhás motoros barát

Bátor Botond pálos szerzetes vezetésével motorososok zarándokoltak a Sziklatemplomtól Pálosszentkútra, ahol az ünnepi mise után megáldották a motorokat is. A Gellérthegyen és környékén nem ritka a hófehér habitusba öltözött barátok látványa, hiszen itt élnek a barlangban épült kolostorban az egyetlen magyar alapítású rend tagjai. Bátor Botond és szerzetestársai, pálosaink az emberek szolgálatát végzik Isten dicsőségére, és mi sem természetesebb számukra, mint hogy ha kell motorra patannak, hogy A-ból B pontba jussanak.

A gellérthegyi Sziklatemplomban, Budapest szívében élő pálosok Bátor Botond vezetésével 2007-ben mentek először szervezetten motoros zarándoklatra.


– Nem tudtuk, ki fog eljönni, de már akkor is voltunk néhányan, és azóta egy szép kis csapat összegyűlt. A zarándoklaton a szentmise után tartunk egy látványos felvonulást, és utána a kiskunfélegyházi plébános megáldja a motorokat – mondta Botond testvér. Arra a kérdésre, hogyan passzol bele a kereszténységbe a motorozás, visszakérdez: „Mi nem passzol bele a teremtett világba?”

– Mi a rendnek azért vettünk az első motorunkat, hogy A-ból B pontba eljussunk. A motoros találkozó és a búcsú ötlete is innen jött. Nem alakítottunk semmiféle motoros egyesületet, de létrejött egy közösség. A motor is csak egy lehetőség, ezen a járművön keresztül is az embereket szólítjuk meg. Többen vannak, akik csak a túra miatt jönnek a zarándoklatra, de azután azt mondják: nem is tudjátok,


Bátor Botond pálos szerzetes, sziklatemplom, motor (Fotó: Máté Krisztián)

Bátor  motoros

mennyire más lett az életem”. A kétkerekű eszköz, úgy van vele, mint minden mással, amit kaptunk: ha jóra használjuk, kézzelfoghatóak a lelki gyümölcsök – tudtuk meg Bátor Botondtól, akitől arról is érdeklődtünk, nem túl veszélyes-e egy szerzetes számára a motorozás.

– Egy külső bokatörésem volt, de az a baleset is úgy történt, hogy körülbelül 5-el mentem, beleakadtam a homokba, s úgy borultam. Ezen kívül csipőprotézis műtétem volt, de az nem a motorozás miatt. Egyébként, amikor el volt törve a lábam, az egyik néni a templomból mondta nekem, hogy látja atya, milyen veszélyes ez a motorozás. Aztán szegénykém nem sokkal később a telken rosszul lépett, és eltörte a bokáját. Jót nevettünk együtt, mert vele lehetett ezen nevetni, hogy tessék: ugyanúgy járt, mint én, anélkül, hogy bármilyen „veszélyes” járműre szállt volna.

Aki többet szeretne tudni Bátor Botond testvérről és a pálosokról, az a rendbenvagyunk.hu és a palosok.hu oldalakról tájékozódhat vagy személyesen is szívesen látják a Sziklatemplomban, ahol Látogatóközpontot is kialakítottak, és előadásokkal várják az érdeklődőket.

 

Bátor Botond pálos szerzetes, sziklatemplom, motor (Fotó: Máté Krisztián)

Bátor Botond pálos szerzetes

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.