2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XVI.kerület

Bosszantó kertvárosi vendég

vakondA kertvárosiak életét gyakran megkeseríti a vakond. Mit tehetünk, ha a gondosan megművelt kertben megjelenik a vakondtúrás? A vakond hasznos állat, megeszi az ormányosbogár, a cserebogár és a lószúnyog lárváit, ezzel tartja egészségesen a termőtalajt és a földet. Ráadásul védett faj, vagyis irtása szigorúan tilos.  A vakondtúrásokat azonban kertészként gyakran nem kedveljük. Három hasznos tipp, hogyan szabadulhatunk meg mégis tőle:

1. Helyezzünk el egy kellemetlen szagforrást – például romlott tejet, kutyaszőrt, szárított borsmentát, fokhagymagerezdeket vagy bodzaleveleket – közvetlenül az alagútba.


2. Jó megoldás lehet a hanghullámok használata. Vegyünk egy üres üvegpalackot, és ássuk be ferdén a földbe. A szél fütyülése zavarja a vakondot.

3.  A  rutinos kertépítők egy  erős műanyagháló segítségével leválasztják azokat a kerti felületeket, amelyeket védeni szeretnének. A vakondhálót általában az altalajra fektetik, amelyre minimum 10 centiméteres humusz kerül. Az átfedésben lefektetett hálón a vakond évek múlva sem tud átásni.

Ha mindez nem vezet eredményre, mert nagyon makacs vakonddal van dolgunk, akkor hívjunk szakértőt, aki élvefogó csapdát telepít.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.