EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Budapest

Botlatókövek Budán

A holokausztra emlékeztető újabb hetvenhét macskakőhöz hasonlító betonkockát – úgynevezett botlatókövet – helyeztek ki ötvenhat magyarországi helyszínen a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és civilek szervezésében. Budán a Várfok u. 14., a Lövőház utca 32. és a Kelenhegyi út 32-es számú ház előtt botolhatunk olyan kőbe, amely a vészkorszak idején elhurcolt és meggyilkolt emberekre emlékezteti az utókort.

A Stolpersteine (Botlatókövek) elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a járdába betonkockákat helyeznek el, amelyeknek tetején réztáblán örökítik meg az elhurcoltak nevét, lakhelyét és foglalkozását, helyenként a deportáltak meggyilkolásának helyszínét is. A botlatókövet az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába.


A Miniszterelnökség tizenötmillió forinttal támogatta a kezdeményezést. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a botlatókövek kihelyezéséról azt mondta, a holokauszt-emlékév januárban befejeződött, de az emlékezés nem.

Gunter Demnig német szobrász, a botlatókő alkotója eddig 19 országban 53 ezer követ helyezett el.


– Egyre több rokon, hozzátartozó jön el az eseményre. Először mindig szomorúság van, de a végére mindenki örül és hálás, hogy most már van egy hely, ahol emlékezni tudnak. Az elhurcoltaknak, a koncentrációs táborokban elhunytaknak nincs sírja. Természetesen ez sem az, de az emlékezésre megfelelő. Nagyon remélem, hogy a kövek hatására a járókelők is elgondolkodnak, és valamiképpen segítenek ezek az apró jelzések a járdákon, hogy soha többet ne történhessen meg ilyen szörnyűség a világban.

XI. Kelenhegyi út 12. botlatókő

A Kelenhegyi út 12. szám előtti botlatókő Áldor János Lászlónak állít emléket

 

 I. Várfok u. 14. botlatókő

I. Várfok u. 14. botlatókő Forbáth Ármin András emlékét őrzi

II. Lövőház u. 32. botlatókő

A Lövőház u. 32. botlatókő özvegy Artner Móricnéra emlékezteti az arra járókat

német képzőművész járja a várost, és botlatóköveket helyeznek ki olyan házak elé, ahonnan a nácik elhurcoltak valakit.

Günter Demnig képzőművész a botlatókövek megálmodója és létrehozója

német képzőművész járja a várost, és botlatóköveket helyeznek ki olyan házak elé, ahonnan a nácik elhurcoltak valakit.

A német szobrász maga helyezi el az általa készített botlatóköveket

Kapcsolódó Cikkek

 • A tavasz zamata

  A tavasz zamata

  Ahogy kisüt a nap, az ízlelőbimbóink is ébredezni kezdenek.

 • Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

  Mire figyeljünk új lakás vásárlásakor?

  Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban érdemes több dologra is odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket – mondta el lapunknak Futó Péter, a Lakás 2019 szakértője.

 • Időre végeznek az M3-as metró felújításával

  Időre végeznek az M3-as metró felújításával

  Nem igaz a szakszervezetek nyilatkozata arról, hogy a BKV tényként kezeli a késést az M3-as felújításával kapcsolatban – derül ki a BKV Zrt. közleményéből, amelyet a Lokál szerkesztőségébe is eljuttattak.

 • Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

  Budapesté lett az Európa legjobb úti célja cím

  Budapest nyerte el az Európa legjobb úti célja 2019 díjat – közölte az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet Tarlós István főpolgármesterrel levélben, amelyet kedden tettek közzé a budapest.