EUR: 323,33 Ft
CHF: 286,40 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Budapest

Botlatókövek Budán

A holokausztra emlékeztető újabb hetvenhét macskakőhöz hasonlító betonkockát – úgynevezett botlatókövet – helyeztek ki ötvenhat magyarországi helyszínen a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és civilek szervezésében. Budán a Várfok u. 14., a Lövőház utca 32. és a Kelenhegyi út 32-es számú ház előtt botolhatunk olyan kőbe, amely a vészkorszak idején elhurcolt és meggyilkolt emberekre emlékezteti az utókort.

A Stolpersteine (Botlatókövek) elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a járdába betonkockákat helyeznek el, amelyeknek tetején réztáblán örökítik meg az elhurcoltak nevét, lakhelyét és foglalkozását, helyenként a deportáltak meggyilkolásának helyszínét is. A botlatókövet az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába.


A Miniszterelnökség tizenötmillió forinttal támogatta a kezdeményezést. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a botlatókövek kihelyezéséról azt mondta, a holokauszt-emlékév januárban befejeződött, de az emlékezés nem.

Gunter Demnig német szobrász, a botlatókő alkotója eddig 19 országban 53 ezer követ helyezett el.


– Egyre több rokon, hozzátartozó jön el az eseményre. Először mindig szomorúság van, de a végére mindenki örül és hálás, hogy most már van egy hely, ahol emlékezni tudnak. Az elhurcoltaknak, a koncentrációs táborokban elhunytaknak nincs sírja. Természetesen ez sem az, de az emlékezésre megfelelő. Nagyon remélem, hogy a kövek hatására a járókelők is elgondolkodnak, és valamiképpen segítenek ezek az apró jelzések a járdákon, hogy soha többet ne történhessen meg ilyen szörnyűség a világban.

XI. Kelenhegyi út 12. botlatókő

A Kelenhegyi út 12. szám előtti botlatókő Áldor János Lászlónak állít emléket

 

 I. Várfok u. 14. botlatókő

I. Várfok u. 14. botlatókő Forbáth Ármin András emlékét őrzi

II. Lövőház u. 32. botlatókő

A Lövőház u. 32. botlatókő özvegy Artner Móricnéra emlékezteti az arra járókat

német képzőművész járja a várost, és botlatóköveket helyeznek ki olyan házak elé, ahonnan a nácik elhurcoltak valakit.

Günter Demnig képzőművész a botlatókövek megálmodója és létrehozója

német képzőművész járja a várost, és botlatóköveket helyeznek ki olyan házak elé, ahonnan a nácik elhurcoltak valakit.

A német szobrász maga helyezi el az általa készített botlatóköveket

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.