2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Külföld

Botokkal támadnak a menekültek Calais-ban

Kitanulták a magyar kamionosok, hogyan lehet élve megúszni az átkelést a Calais-i határállomásnál. Fő szabály, hogy rendőrt hívni nem szabad, mert az csak felbőszíti a fosztogató bevándorlókat.

Rendszeresen jár közúti szállítmányokkal Angliába, ifjabb Péli Lajos, aki így gyakran kel át a Calais és Dover közötti határszakaszon is. Elbeszélése szerint nincs problémamentes út, a kamionosok mindig kénytelenek maguk vigyázni a bőrükre.


Már az átjutás időtartama is hihetetlenül hosszú – mondta a Lokálnak, amikor sikerült vele útközben felvennünk a kapcsolatot. – Most épp Doverben vesztegelek az M20-ason, 8 óra volt bejutni a kikötőbe. De egy hete idefelé ugyanígy jártam.

Calais, 2015. június 25. Menekültek készülnek felkapaszkodni egy kamionra, hogy eljussanak a Londont Párizzsal a La Manche csatorna alatt összekötő Csatorna-alagúthoz a franciaországi Calais közelében lévő autópályán 2015. június 25-én. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A kamionosok legnagyobb problémája azonban nem az idő, hanem az, hogy a lépésben soroló járművekre a Calais-i oldalon felugrálnak az Afrikából érkezett bevándorlók, és megpróbálják kifosztani azokat. Már az első ilyen hírek alkalmával azt tapasztaltuk, hogy a magyar kamionosok minden lehetséges csatornán, így a közösségi médián keresztül is megpróbálják tájékoztatni egymást a veszélyről.


Ez most is így van. Ha látom, hogy a kolléga kamionjára kapaszkodnak fel, és ő nem veszi észre, valahogy jelzek neki. Ha ugyanis hiányos a szállítmány, az angol célállomáson őt büntetik meg. Mint például apámat nemrég, akinek egy ilyen ügy 400 fontjába került – magyarázta Péli Lajos.

A fiatal kamionos rövid idő alatt kitapasztalta a helyzetet, és óva int minden kollégát attól, hogy egyedül próbálja meg megoldani a helyzetet.  Velem is előfordult, hogy felugráltak a platóra, a többiek meg lentről integettek, hogy ha kiszállok, elvágják a torkomat. Nem szabad egyedül szembe szállni velük. Mást nem lehet tenni, mint végigvárni a sort, és a francia bejelentkezésnél szólni, hogy vannak a platón, távolítsák el őket. Akkor már biztonságban át lehet kelni. De amíg a sorban haladunk, soha ne hívjunk rendőrt! Azok ugyanis letessékelik őket a járműről, de később visszajönnek dühödten, botokkal, vasakkal felfegyverkezve, és kárt tesznek a kamionban – mondta el ifjabb Péli Lajos.

Kapcsolódó Cikkek