2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb II.kerület

Civilben geológus a budai indián

Kóborló Farkas nagy kép

Kóborló Farkas, az indián (fotó: Rozsnyai Margit)

Idősebbek emlékezhetnek rá a Delta szakértőjeként, a fiatalabbak pedig ma is láthatják útifilmjeit a különböző csatornákon. Dr. Juhász Árpád geológus, világutazó kisiskolás kora óta a kerületben él, itt érettségizett, itt döntötte el életre szóló hivatását: óvni a természetet és másokkal is megismertetni a föld szépségét és szeretetét. Indiánként a Kóborló Farkas nevet kapta: bejárta a fél világot, de mindenhonnan a budai hegyekbe tér haza, mert itt érzi igazán otthon magát.

– Az indiánságom a cserkészetből ered. 1941-ben, 6 évesen a pasaréti ferencesek 46-os számú cserkészcsapatába, a „farkaskölykök” közé kerültem. Amikor a cserkészetet betiltották, az örsből indián törzset alapítottunk, ahol Kóborló Farkasra kereszteltek át. Ezt a nevet 80 éves világjáróként is viselem – mesélte a Lokálnak Juhász Árpád. – Az Antarktiszon még nem voltam, de 107 országban megfordultam. Egyetemista koromban még szóba sem jöhetett, hogy valaha külföldre utazhatunk. Azt hiszem, ebből a visszafojtott vágyból lett a későbbi világjárásom. Észak-Amerikába, az indiánok földjére több mint 50 évesen jutottam el – sorolja a 80 esztendősen is fiatalos és fáradhatatlan Kóborló Farkas.


– A geológusságot a génjeimből hoztam, dédapám felmenői bányászok voltak. A kövek és ásványok szeretete megvolt hát, a cserkész kirándulások pedig hozzáadták az égbolt szeretetét is. Nehezen is tudtam dönteni, amikor érettségiztem, hogy csillagász, botanikus vagy geológus legyek-e. A kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba jártam, amely előtte az Érseki Katolikus Gimnázium volt, én 3 évig még így tanultam ott – meséli. Juhász Árpád ma is aktív: dolgozik a TV2- ben, és rendszeresen jár a hegyekbe kirándulni.

JÁ a legkisebb unokával, Angélával és kutyájukkal a Kuruclesben (1)

Juhász Árpád a legkisebb unokával, Angélával és kutyájukkal a Kuruclesen (Fotó: Rozsnyai Margit)

– A nyolcvanadik születésnapomra különleges ajándékot kaptam a családomtól. Legkisebb unokám, a 8 éves Angéla telerajzolt nekem egy füzetet, ami egy rejtvényt tartalmazott. A megfejtése pedig az, hogy augusztusban a lányomékkal együtt elmegyünk a Júliai-Alpokba, a szlovéniai Triglav Nemzeti Park területére, utána pedig az olasz tengerpartnak arra a részére, ahová Dodo kutyus is jöhet velünk, aki nálunk családtagnak számít.


Kapcsolódó Cikkek