EUR: 339,42 Ft
CHF: 319,88 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Program

Csillagászpalánták, figyelem!

Stockholm, 2015. március 20. Óriásteleszkópon át nézik érdeklődők a részleges napfogyatkozást Stockholmban 2015. március 20-án. A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. (MTI/EPA/Nora Lorek)

Háromfős csapatokat várnak (MTI/EPA/Nora Lorek)

Csillagász pályázatot hirdetett középiskolásoknak Határ a csillagos ég címmel a Magyar Tudományos Akadémia a fény nemzetközi éve alkalmából. A versenyen magyarországi, vagy határon túli magyar nemzetiségű, 14-18 év közötti középiskolás diákok vehetnek részt, a háromfős csapatok Piszkés-tetőn, az ország legnagyobb csillagvizsgálójában végezhetnek távcsöves megfigyeléseket – adta hírül az MTI. A diákok valódi tudományos munkát végezve ismerhetik meg a 21. századi csillagászati megfigyelési technikákat, a modern berendezések használatát, részt vehetnek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, valamint asztronómiai felvételek utólagos feldolgozásában.

Fizikai-matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegen nyelvi tudásukat is kamatoztathatják. Az első három helyezett csapat októberben 1-1 óra távcsőidőt kap a Piszkés-tetői obszervatóriumban, hogy elkészülhessenek a megpályázott képek. Az I. helyezett csapat egy felkészítő tanárral együtt ellátogathat a csillagvizsgálóba, ahol csillagász segítségével személyesen is részt vehetnek a megfigyelésben.


Kapcsolódó Cikkek