EUR: 338,56 Ft
CHF: 318,77 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XVII.kerület

Csorba Gábor hallotta az elefántdübörgést

Már háromévesen kijelentette, állatokkal foglalkozik majd. Kitartott, Csorba Gábor jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos és gyűjteményi főigazgató helyettese. Számos kalandot élt meg kutatóként, mióta harminckét éve elkezdett dolgozni az intézményben, de mindig épségben tért haza rákoscsabai házába.

Csorba Gábor

Épp egy bungárkígyót igyekszik lefényképezni Vietnamban

– Honnan ered az állatok iránti szeretete?


– Szüleim elmondása alapján már hároméves koromban tudtam, hogy állatokkal akarok foglalkozni. Halaink, gőtéink, madaraink voltak otthon, és rengeteget jártunk kirándulni. Sokat köszönhetek nekik, hogy hagyták, ez a fajta érdeklődés kifejlődjön bennem. Azóta is mániám, hogy ha bármilyen állatot meglátok, azt meg kell fogjam, legyen az skorpió, pók vagy kígyó. Gyerekként erdész, vadász vagy biológia tanár szerettem volna lenni, végül huszonkét évesen kezdtem a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgozni preparátorként, akkor el is dőlt a sorsom. Harminckét éve dolgozom itt.

Csorba Gábor

Így néz ki egy őserdei tábor Kambodzsában

– Sokat jár terepre. Emlékszik még az első komolyabb akcióra?


– Az első melegebb helyzet Türkmenisztánban volt, a sivatagban táboroztunk. Egy lepkészkollégám vett észre egy kobrát. Odasiettem, az beslisszolt egy lyukba, elkaptam a farkát, és lassan kihúztam. Nem volt bennem félelem, tudtam, hogy viszonylag lassú állatról van szó, sejtettem, mekkora lehet. Felkészületlenül, csak azért, hogy megfogjam, nem tennék ilyet. Egy mambának vagy egy rövidebb kígyónak biztos nem nyúltam volna így utána.

Csorba Gábor

A kambodzsai agáma igazán fotogén

– A veszély a munkájával kézenfogva jár?

– A kutatások során számtalan nehéz helyzet adódott, ez tény. Leomlott a hegyoldal a közelünkben,terepjáróval megcsúsztunk a havon, és a helyiek mentettek ki, de az is előfordult, hogy az afgán határon fegyveres fiatalok tartóztatták fel autónkat, de sikerült meggyőzni őket, hogy szabadon visszafordulhassunk. Ezekből is látszik, többnyire nem az állatokkal volt a gond. Na jó, Thaiföldön éjszaka én voltam, aki két méterről nem láttam elefántot. Arra lettem figyelmes, hogy a koromsötétben mindenki velem szemben fut vissza, és oldalra ugranak. Elkezdtem én is futni, öt méter után elestem, és mellettem elcsörtetett valami. Utána mondták, egy elefánt volt.

Csorba Gábor 3

Gábor épp az egyik útról bekerült denevéreket határozza meg a múzeum gyűjteményében

– Van még, amit szeretne elérni?

– Családom felé van egy adósságom. Megígértem, hogy ha még egy új emlősfajt felfedezek, akkor azt róluknevezem el. Ha sok pénzem lenne és húsz évvel fiatalabb lennék, már mennék is Új-Guineába, nagyjából tudom is, hol lehetne egy hónap alatt biztosan új fajt találni. Jelenlegi munkakörömben kevesebbet utazom, de jövő héten Kínába, augusztusban pedig Malajziába megyek gyűjteni.

Csorba Gábor

Félelemre nincs ok, ez egy gyümölcsevő denevér Kambodzsából

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.