2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb XIV.kerület

Edit, a virágtündér

Panel kertek Zugló, Ond vezér út ( Fotó: Sáfár Tibor )

Edit beszél a virágokhoz
( Fotó: Sáfár Tibor )

Gyönyörű oázis épülget az Ond vezér park emeletes házainak a tövében. A Virágzó Zugló programból nőtte ki magát a parányi virágos kert, amelynek állandó, önkéntes kertésze Edit, akit a lakók egy része csak virágtündérnek hív. 

– Reggel kilenctől kint vagyok, és most már fél kettő van. Ma szabadnapom van, vagyis jut időm a virágokra. Ez hobbim,  imádom! –mesélte Edit lelkesen. – Sok segítséget kaptam Megyeri Szabolcs kertésztől, és részt veszünk a Virágzó Zugló programban is, de ez annál sokkal több! Megnyugtatnak a növények, rájuk hangolódom. Kérdezgetik, van-e kedvencem, de nincs, mindegyiket szeretem. Egy anya sem tud választani a gyereki közül.


Mielőtt Edit “kezelésbe vette” a területet, szemétdomb volt itt. Most már külön tábla jelzi, hogy szemetet lerakni tilos. Ezt is ő járta ki, ahogy azt a két padot is, amelyen az itt lakó Erzsike és barátnője szívesen elücsörög.

– Öröm ide kiülni, egy kis természet költözött a beton közé – mondták az idős asszonyok. – Editke csodát tett! A lakók közül is sokan hoztak már ide neki virágot, de volt olyan is, hogy a születésnapomra kapott rózsát adtam oda, hogy kiültesse. Rengeteget dolgozik, a járólapokat is ő szerezte be és, ha kell, le is betonozza.


Panel kertek Zugló, Ond vezér út ( Fotó: Sáfár Tibor )

Sziklakert a panel tövében
( Fotó: Sáfár Tibor )

Panel kertek Zugló, Ond vezér út ( Fotó: Sáfár Tibor )

A hőségben akár egy órán keresztül is öntözni kell
( Fotó: Sáfár Tibor )

– Apám is szerette a kertet, gyerekkoromból hoztam magammal a kertészkedési ösztönt – kapcsolódott be a beszélgetésbe Edit, akik a helyiek a háta mögött kedvesen csak virágtündérnek hívnak. – Beszélek a virágaimat, biztatom őket, hogy nőjenek, fejlődjenek szépen. Annyira rájuk tudok hangolódni, hogy a múltkor álmomból felriadtam, mert úgy éreztem, valami rossz történik velük. Reggel aztán kiderült: néhány tövet elloptak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.