2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb IX.kerület

Egy hét együtt

Roma kulturális, hagyományőrző és tehetséggondozó nyári tábort szervezett a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat június 19. és 26. között a kerület balatonlellei táborában. 85 ferencvárosi roma és nem roma gyerek ismerkedett a cigány kultúrával, a színházzal és a zenével az egy hét alatt.

roma tábor2

– Ezeknek a gyerekeknek nagyon sokat jelent egy ilyen táborozási lehetőség. Magabiztosabban, megváltozva térnek haza, fontosabbá válik nekik a tanulás, átértékelődik bennük az iskola szerepe – hangsúlyozta Szilvási István, a tábor egyik vezetője. – A szülők visszajelzése alapján is ezek a gyerekek jobban tanulnak év közben. Itt olyan pedagógia módszerekkel dolgozunk és olyan szeretetteljesen közelítünk hozzájuk, amit az iskolában nem, vagy nem eléggé kapnak meg. Itt a felnőttekkel bizalmi viszony alakul ki a személyes példamutatás miatt. Látják, hogy ezek a csoportvezetők megállták a helyüket az életben. Az ő személyükön, életükön keresztül megértik, hogy a tanulás az nem csak egy bizonyítványba beírt jegyet jelent, vagy hogy miért kell idegen nyelvet tanulni -magyarázta a népszerű Szilvási Gipsy Folk Band énekese és frontembere, akinek munkáját Rostás Farkas György író, költő, műfordító, újságíró, népművelő, Lakatos György, a Romano Glaszo művészeti vezetője, Nyári Oszkár színész, rendező, színházi pedagógus, Csányi Dávid, a Budaörsi Latinovits Színház színésze, Setét Jenő roma polgárjogi aktivista és Tar József, a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke segítette. – Egy 14 éves kislány a tábor végén azt mondta, hogy eddig megpróbált úgy élni, ahogy az interneten látta, hogy mi a menő Amerikában. De itt rájött, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy erős legyen. „Most már tudom, ki vagyok, és merre menjek. Megértettem, hogy miért kell felvállalnom, hogy cigány vagyok és miért kell középiskolába mennem.” – mesélte Szilvási, hozzátéve, hogy a tábornak kiemelt célja volt az identitás erősítés, hiszen egy identitásában erős ember személyiségében is erős és hasznos tagja lehet a társadalomnak.


roma tábor

A tábor vezetői szerint a békés együttélés megtanulásában nagy segítséget jelent, ha már gyerekkorban elkezdődik. – Ha már fiatalon leküzdik azokat a távolságokat, amiket otthonról hoznak, akkor erre felnőttként is alkalmasak lesznek!

Kapcsolódó Cikkek