2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb XIV.kerület

Éless Béla Zuglóban is színházat csinál

Éless Béla és Valler Gabriella művészházaspár zuglói otthonának terasza olyan, mint egy apró virágoskert. A háziasszony jeges vízzel kínált bennünket, miközben a házigazda izgalmas történeteket mesélt több mint negyvenesztendős színházi múltjáról és jelenéről. Rendületlenül színházat csinál, s örömükre szolgál, hogy az Éless-Szín ősztől állandó játszóhelyre lelt Zuglóban, a Civil Házban.

Nem csak a Szomszédok ismétlése miatt népszerű kerületünkben Éless Béla színész-rendező – vagy ahogy a szakmában ismerik, a „színházcsináló” -, hiszen 1973-óta Zuglóban él. 12 különböző helyen lakott már.


Éless Béla és felesége Gabi (Fotó: Máté Krisztián)

Éless Béla és Valler Gabriella otthonának teraszáról madártávlatból látható Zugló (Fotó: Máté Krisztián)

– Gyakran megszólítanak – mondta lapunknak Kerei Gusztáv adótanácsadó megformálója. – A Szomszédok kapcsán számos jópofa történet megesett velem. Egyszer felhívott egy csepeli bácsi, aki azt mondta, hogy Somogyvári Rudi óta nem látott ilyen jó színészt negatív szerepben. Kérdeztem: van önnél papír ceruza? Mert diktálom, hol kellene ezt bemondani, erre jót nevetett – mesélte a művész, akit vásárlás közben is „megkóstolt” egy néző. – Jött mellettem egy alak a barkácsboltban, és mindig nekem ütközött. Kérdeztem, hogy uram, mi baja van velem? Erre ő: menjen arrébb, maga hülye adótanácsadó! Mondom, ne haragudjon, én dr. Éless Béla vagyok, színész, rendező. Mire ő: még az is? Akkor pláne! – mosolyogott jóízűen a történeten, majd örömmel folytatta, hogy nemsokára a zuglóiak a színpadon is találkozhatnak vele és társulatával, hiszen ősztől a Civil Házban folyamatosan játszik az Éless-Szín.

Éless_Valler1

Bergman, Társasjáték New Yorkban, című darabjában, Martin és Trudy szerepében

– Egyszer Görgey Gábor azt mondta, Béla akár egy üres réten is tud színházat csinálni, – vette át a szót Valler Gabriella, Éless Béla felesége és társa. – Hát még egy ilyen szép kis színházteremben! Gabi nem csak a színpadon ad neki végszót, mint partner, hanem valamennyi háttérmunkában részt vesz, a színészegyeztetést és a produkció-szervezést ő végzi. Igazi színházi ember. Mint mondja, amikor Éless Béla munkatársa lett, éppen váltani szeretett volna, és kapóra jött egy kollégája ötlete,- aki jól ismerte Bélát-, hogy szegődjön művészeti titkárnak a tatabányán induló Komárom megyei Játékszínhez. Kiderült, hogy Gabi egyaránt profi a szervezésben, az asszisztensi munkákban és a színpadon is megállja a helyét. Már két éve dolgoztak együtt Tatabányán, amikor egy társulati bulin, kettejük között fellobbant az a „bizonyos láng”. – Lassúztunk Bélával, és már kifutott alólunk a zene, de még mindig táncoltunk. Valahogy így kezdődött…


Esküvői fotó helyett egy páros karikatúra díszíti a nappali falát, amelyet a neves karikaturista, Tonio rajzolt róluk. Legkedvesebb kritikusuk, Gabi édesanyja, Magdolna néni is velük él, aki élvezettel hallgatja, amikor a „gyerekek” szöveget tanulnak. Szerencséjük, hogy mindketten munkamániások, de közös hobbijukra, az utazásra mindig szakítanak időt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.