EUR: 337,22 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Sport

Elhunyt a Forma-1-es pilóta

Belehalt sérüléseibe Jules Bianchi Forma-1-es francia pilóta, aki tavaly októberben szenvedett súlyos balesetet a Japán Nagydíjon.

Mogyoród, 2014. július 25. Jules Bianchi, a Marussia csapat francia versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2014. július 26-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mogyoród, 2014. július 25.
Jules Bianchi, a Marussia csapat francia versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2014. július 26-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Haláláról családja értesítette szombaton a nyilvánosságot a pilóta rajongói által látogatott Facebook-oldalon közzétett közleményben. Jules Bianchi egy nizzai kórházban halt meg, ahol a baleset óta kezelték. A család közleményében úgy fogalmazott, hogy Bianchi “mint mindig, most is utolsó leheletéig harcolt, de a küzdelem most véget ért”.


A francia pilóta súlyos fejsérülést szenvedett a balesetben, november közepéig a jokkaicsi Mei kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították. Bianchit megműtötték, majd kómába esett. A vizsgálatok szerint a versenyzőnek úgynevezett diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette. Az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, gyakorta maradandó károsodással élnek tovább.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megállapította, hogy a Forma-1-es Marussia istálló francia pilótája a sárga zászlós jelzés ellenére nem lassított megfelelő mértékben, amikor súlyos balesetet szenvedett a finis előtt kilenc körrel. A 25 éves versenyző óránkénti 126 kilométeres sebességgel csapódott neki autójával a német Adrian Sutil (Sauber) versenygépét mentő darunak.

A legendás háromszoros világbajnok brazil Ayrton Senna 1994-es halála óta ez volt a legsúlyosabb, sérüléssel járó baleset a Forma-1-ben.

Kapcsolódó Cikkek