EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Sport

Elkészült az olimpiai megvalósíthatósági tanulmány

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint a parlamenti frakciók titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül megkapták a 2024-es olimpiarendezésről szóló 1300 oldalas tanulmányt, ugyanakkor a MOB felhívja a figyelmet, hogy egyetlen pályázó sem tesz közzé részletekbe menő elemzést, azzal ugyanis jelentős nemzetközi versenyhátrányba kerülne.

A MOB – amint a hétfői közleményében is kiemelte – a 2024-es olimpiarendezés kapcsán, a társadalmi párbeszéd program keretében számos szakmai konferenciát, lakossági tájékoztatást szolgáló eseményt rendezett Budapesten és vidéki nagyvárosokban.

“A partnerszervezetekkel és az együttműködésre fogékony médiumokkal folyamatosan egyeztetett, egyeztet és tájékoztatást ad minden felmerülő kérdésről, amennyiben hozzá fordulnak. A MOB február 6-i közgyűlése felkérte a magyar államot, készíttesse el a lehetséges budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányt. A tanulmány elkészítésére felkért PricewaterhouseCoopers (PwC) határidőre végzett az 1300 oldalas tanulmánnyal és annak 100 oldalas vezetői összefoglalójával. A parlamenti pártok frakcióvezetői június 17-én ismerhették meg a vezetői összefoglaló tartalmát, majd a teljes, 1300 oldalas tanulmányt is megkapták a vitanapot megelőzően és július 6-án döntöttek a kérdésben” – áll a közleményben.


A MOB jelzi, hogy az átláthatóság jegyében egyeztetésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, majd a parlamenti képviselőcsoporttal nem rendelkező parlamenti pártok vezetőit is, akiknek lehetővé tette, hogy részletekbe menő szakmai konzultációt folytathassanak a tanulmányt készítő PwC szakembereivel.

“A MOB további szakmai egyeztetésekre is alkalmat adott, biztosította a lehetőséget a megvalósíthatósági tanulmány behatóbb megismerésére, a felmerülő szakmai kérdések megvitatására. Ez utóbbi lehetőséggel kizárólag a Jobbik és az MSZP élt.”


Az 1300 oldalas tanulmányt a parlamenti frakciók titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül kapták meg – derül ki közleményből, amely szerint a “MOB felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen pályázó sem tesz közzé ilyen részletekbe menő elemzést, azzal ugyanis jelentős nemzetközi versenyhátrányba kerülne, és számottevően gyengülnének a budapesti pályázat esélyei a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy az ország érdekeit szem előtt tartva egyetlen parlamenti párt sem hozta nyilvánosságra a teljes tanulmányt.”

A MOB szerint még a nemmel szavazó és konstruktív hozzáállást ígérő és tanúsító Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pénteken megjelent nyilatkozatában is úgy fogalmazott, hogy: a dokumentumnak a pályázó erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és a veszélyeket összegző SWOT-elemzés is része, így elvileg jogos igény, hogy a riválisok ne hivatkozhassanak az analízisben elismert hiányosságokra.

“A MOB a jövőben is kiemelt feladatának tekinti a pontos, hiteles tájékoztatást, ezúton is felajánlja segítségét minden, az olimpiai pályázással foglalkozó újságírónak. A korrekt együttműködés egyik alapfeltétele azonban az újságírói etika szabályainak következetes betartása” – zárul a MOB közleménye.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek