2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Elődjénél is keményebb az új görög pénzügyminiszter

Csak stílusbeli, nem lényegi változtatást jelent a görög pénzügyminiszteri poszton lezajlott személycsere; megfigyelők szerint az új miniszter, Evklídisz Cakalotosz még elődjénél is inkább keményvonalas baloldali nézeteket vall.

Athén, 2015. július 6. Evklídisz Cakalotosz új görög pénzügyminiszter a beiktatási ünnepségén az athéni elnöki palotában 2015. július 6-án, miután az előző nap a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Armando Babani)

Athén, 2015. július 6.
Evklídisz Cakalotosz új görög pénzügyminiszter a beiktatási ünnepségén az athéni elnöki palotában 2015. július 6-án, miután az előző nap a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Armando Babani)

Az 55 éves, Rotterdamban született közgazdász ismerői szerint visszafogott, nyugodt természetű ember, éppen ellentéte harcos elődjének, a hétfőn váratlanul lemondott Jánisz Varufakisznak. Ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, és akkor sem pólóban, mint elődje.


Politikatudományt, filozófiát és közgazdaságtant hallgatott Oxfordban, ahol közgazdaságtanból doktorált 1989-ben. Előtte a Szent Pál nevét viselő, nagy múltú londoni magán fiúiskolában és a Sussex egyetemen is tanult, brit akcentussal beszél görögül. Angliában, a kenti egyetemen tanított, majd hazatért, az athéni közgazdaságtudományi egyetem katedrájára.

Nem egészen egy évtizede az oktatási reformok elleni diáktüntetések élére állt. Aktív szerepet vállalt a pedagógus-szakszervezetben, ami népszerűvé tette. 2012 óta háromszor választották meg parlamenti képviselőnek a Sziriza színeiben; a párt fő döntéshozó testületének, a központi bizottságnak a tagja.


Április óta ő vezette a görög kormány küldöttségét a külföldi hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon. Az ideális személy, ha a görög kormány fel akarja oldani a jelenlegi patthelyzetet, és meg akar állapodni a nemzetközi hitelezőkkel – mondta Cakalotoszról az Európai Központi Bank kormányzótanácsának korábbi ciprusi tagja, aki még Nagy-Britanniából ismeri az új görög pénzügyminisztert.

Radikális baloldali körökben “forradalmár Európa-pártinak” tartják, vagyis olyan közgazdásznak, aki az európai integráció híve, de elutasítja az EU kapitalista alapelveit.

Elődjéhez hasonlóan Cakalotosz is gyakran pocskondiázta az európai intézményeket, mondván, jókora a demokratikus deficitjük, és azt hangoztatta: az eurózóna magországai által kikényszerített, rosszul levezényelt pénzügyi megszorítások nyomorba döntötték Görögországot és több más államot is az EU perifériáján.

“Az Európai Monetáris Unió szakadást idézett elő a magországok és a periféria között, és a két országcsoport közötti viszony alá-fölérendelt és diszkriminatív” – írta Cakalotosz egy brit szocialista csoportosulás, a Szövetség a Munkások Szabadságáért weboldalán.

A Reutersnak adott interjúban arról beszélt: számtalan technikai módja lenne annak, hogy könnyítsenek Görögország államadósság-terhein, ez csak az európai partnerek jószándékán múlik.

Kapcsolódó Cikkek