2020. február 18., kedd
Bernadett

Életmód

Ez a görögdinnye nyara!

A jó dinnye nyara az idei! Használjuk ki azt az 5-8 hetet, amíg mézédes, friss, hazai földben termett görögöt ehetünk. A Lokál által megkérdezett szakember szerint

Tisztít és szépít

Mivel a dinnye 90-95 százaléka víz, alkalmas arra, hogy átmossa a szervezetünket, ezáltal pedig tisztítja májunkat és vesénket, salaktalanít. Leginkább C-, E- és B-vitaminban gazdag, szénhidrát-tartalma gyorsan felszívódó gyümölcs- és szőlőcukorból, valamint szaharózból áll. Jót tesz a bőrnek, lassítja az őszülést.

ezen a nyáron nehéz mellényúlni, ha magyar termelő portékájából választunk, garantáltan édes, zamatos dinnyét viszünk haza.


Szemben a tavalyi dinnyerohasztó júliusi nagy esőkkel, idén eddig ideális volt az időjárás ahhoz, hogy mézédes legyen, elengedő és megfizethető a görögdinnye. – Áprilisban a kiültetéskor és májusban még voltak hidegebb napok, amelyek nem kedveztek a növénynek, emiatt mennyiségre közepes termés várható, azóta viszont minden eszményien alakult. Éréskor jött a nagy meleg, amitől idén valóban garantáltan édes a dinnye  – magyarázta a Lokálnak Ledó Ferenc, az Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, rövid nevén a FruitVeb elnöke, aki szerint a hagyományos fajták ára várhatóan 70-80 forintig megy le kilónként, míg a különlegességek, például a magnélküli, vagy a sárgabélű kilója nagyjából 90-110 forint lesz a szezon csúcsán.

 

dinnye Hol terem a jó dinnye?

Magyaroszágon a hegyvidékek kivételével mindenütt alkalmas a klíma és a talaj a dinnyetermesztésre. A legismertebb termelőhelyen a Dél-Alföldön, Medgyesegyházán és környékén vannak, valamint az Ormánságban és Tolnában. Az utóbbi években pedig Szabolcsban is egyre többen dinnyéznek, ott a késői fajta a jellemző. Ha kegyes az időjárás és a nyár második felében nem esik túl sok eső, akkor akár még szeptemberben is szüretelik.

A szakember azt is elárulta, milyen a menő ebből a finomságból idén.


– A dinnye örök klasszikus, mégis vannak trendek a fogyasztásában. 20-30 évvel ezelőtt még a sötétzöld héjút árusították, aztán bejöttek a hosszúkás csíkosok. Az utóbbi években újra jön vissza a sötét, valamint egyre keresettebb a magnélküli. A méretben is van változás. Régen úgy tartották, minél nagyobb, annál finomabb. Ma már gyakoribbak a kisebb családok, kisebb háztartások, amelyek többségében a 4-6 kilósokat veszik. De Németországban, ahol nagyon magas az egyszemélyes háztartások száma, már az egy-másfél kilós dinnyék termesztésén dolgoznak – fejtette ki a szakember.

Választ kaptunk tőle arra a kérdésre is, miért olyan jó a magyar dinnye?

– Elegendő a napfényes órák száma, ideális a talaj összetétele, jó minőségű a víz, amivel locsolják és nem utolsósorban nagy tapasztalaton alapszik a fejlett technológia, amivel termesztik. És még egy érdekesség, ami minden más gyümölcsre kedvezően hat: az éjszakai és a nappali hőmérséklet közötti különbség. Ahhoz, hogy igazán ízes, édes legyen, szükség van nemcsak napsütésre és melegre, de a lehűlésre is. Ez az előnyünk a mediterrán országokkal szemben – árulta el a titkot az elnök, aki mindenkit arra biztat, egyen minél többet ebből a csodálatos gyümölcsből, mert nem csak finom és üdítő a nagy kánikulában, de számos kedvező élettani hatása van.

 

Győr, 2013. július 17. Markológép a megsemmisítésre ítélt, jelöletlen eredetű görögdinnye-szállítmányt készül összetörni Győrben, a sashegyi szemétlerakóban 2013. július 17-én. Több mint 10 tonna jelöletlen görögdinnyére bukkantak július 16-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a vámosszabadi határállomáson egy Szlovákiából érkező kamionban, ezért elrendelték a rakomány megsemmisítését. MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Hogyan válasszunk?

Vásárláskor Ledó Ferenc szerint idén csak arra kell figyelnünk, hogy friss dinnyét válasszunk. De hogyan?

– A héja legyen hamvas, ami matt, az már biztosan nem friss szedés.

– A szárcsonknak zöldnek kell lennie. Ha nincs rajta, valószínűleg azért vágták le utólag, mert már elszáradt.

– Kopogtatni csak leszedés előtt érdemes, amint a dinnye elválik a növénytől, egész más hangot ad, nem tudjuk meg belőle, finom-e.

 

Kapcsolódó Cikkek