2020. február 18., kedd
Bernadett

Életmód

Ezért váltja színét a kaméleon

chameleon-384964_1280

A színükkel üzennek egymásnak

A kaméleonok színváltásával kapcsolatban nagyon sok tévhit kering, ehhez pedig vastagon hozzájárulnak azok a filmek és fotók, amelyek erősen eltúlozva mutatják be a jelenséget. Az biztos, hogy hiába rakjuk pöttyös terítőre, nem fogja annak mintázatát felvenni, ezek a felvételek és fotók csupán számítógépes kreációk. A másik óriási tévhit, hogy a kaméleon a rejtőzködés miatt veszi fel környezete színét és mintázatát, pedig ez inkább a kommunikációjuk része: a hímek és a nőstények színváltással üzennek egymásnak. Sokáig Milne-Edwards zoológus teóriája volt az elfogadott, aki szerint a kaméleon mélyebb és felszíni bőrrétegeiben három különböző pigment van, és ezek különböző koncentrációja révén jönnek létre a különböző színek, melyek a kaméleon bőrén láthatók.

A Genfi Egyetem kutatói azonban most azt állítják, hogy a színeket nem a bőr pigmentsejtjeinek változása okozza. Szerintük az állat bőre alatt lévő guanin alapú nanokristályrács a titok nyitja.
A kutatók rájöttek, hogy az állat színe és a bőrének feszessége közti összefüggés a kulcs, a kaméleon az utóbbi változtatásával befolyásolja a bőrében lévő, az állatra eső fényt megszűrő és visszatükröző kristályok formáját, ezáltal tudja alakítani, hogy épp milyen színű legyen a bőre. A szakemberek ráadásul találtak egy olyan réteget is az állatok bőre alatt, ami a mérések alapján visszaveri a közeli infravörös sugarakat.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek