EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,90 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Aktuális

Faképnél hagyják Tunéziát

Súlyos károkat okozott a két héttel ezelőtti tunéziai terrortámadás a helyi turizmusban, a szállodák kihasználtsága átlagosan negyedével csökkent. A zuhanáshoz a magyar vendégek is tevékenyen hozzájárultak – derült ki a Lokál körképéből: az egyik utazási irodánál a Tunéziába tartó vendégek 90 százaléka lemondta a foglalását. Sokan Észak-Ciprusra veszik az irányt.  

Tunézia, terror, turizmus

Idén a távozók miatt zsúfolt a reptér (Fotó: Getty Images)

Hatszázból tizenhat – ennyien maradtak az Imperial Marhaba Hotel vendégei közül a 38 halálos áldozatot követelő terrorakció után. Mint ismert, június 26-án egy fegyveres két Souse közeli hotelben nyitott tüzet a gyanútlan turistákra. Nem csoda, hogy a visszaesés a forgalomban brutális, de a bizonytalanság országszerte betett a szállodáknak, amelyek átlagosan 25 százalékos mínuszt produkáltak a nyár eleji forgalomban a tavalyi adatokhoz képest. Nem csak a brit, francia, német turisták maradnak távol az észak-afrikai országtól, hanem a magyar utazók is másfelé veszik az irányt.


Lapunk érdeklődésére a térség egyik legnagyobb utazási irodájánál azt mondták, hogy eddig a foglalások 60 százalékát mondták le. A Kartago Tours ugyanakkor azt is jelezte, hogy ez a réteg jellemzően másik úti cél mellett dönt: a legnépszerűbb most Törökország, Egyiptom és Görögország. – A tunéziai charter gépek jelenleg 40 százalékos kihasználtsággal repülnek Budapestről – tájékoztatott a cég. Ez főképp az új foglalásoknak köszönhető, amiben az is szerepet játszhat, hogy mintegy tizedével kedvezőbb áron érhetőek el most a szállások a területen. Az engedményt nem a magyar partnerek, hanem a helyi hotelek tették, ez gyűrűzik tovább a helyi értékesítésig. Elképzelhető, hogy további esés következik majd a díjszabásban, a Kartago viszont azt is jelezte, hogy már eddig is rendkívül kedvező volt az árfekvés, így nem ezen múlik, hogy valaki rászánja-e magát egy tunéziai túrára.

Ennél is súlyosabb következményekkel járt az Inviánál az ISIS tengerparti ámokfutása: az irodánál a tunéziai utasok 90 százaléka tett le az észak-afrikai üdülésről. Vagyon Renáta marketing menedzser jelezte: ők szinte teljes egészében áttették a foglalásaikat.


– Törökország tűnik befutónak – emelte ki. Arról is beszélt, hogy hírekkel ellentétben nincs 30 százalékos árleszállítás az utakban, a Tunéziai érdeklődés persze nem emiatt elenyésző.

A Lokál úgy értesült, a korábbi heti öt Tunéziába tartó budapesti charter járat most kettőre olvadt, ez hosszú távon is legfeljebb háromra kúszhat fel. A Tui utazási iroda pedig arról számolt be, hogy a nevető harmadik Észak-Ciprus lehet, amely most bevezető árakon fogadja az Észak-Afrikából kiszorult turistákat.

Kapcsolódó Cikkek