EUR: 334,84 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Budapest

Felszállhatunk bringával is a HÉV-re

Budapest, 2015. május 16. Hegyikerékpárosok szállnak fel egy fogaskerekű szerelvényre a Városmajor végállomáson 2015. május 16-án. Május 17-én kerületi, helyi népszavazást tartanak a Normafa megújításáról, többek között a vasút vonalának meghosszabbításáról a Széll Kálmán tér és a Normafa felé, ami közvetlen autómentes elérést teremtene Buda legforgalmasabb csomópontja és leglátogatottabb pihenőövezete között. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A fogaskerekű vasúton egyszerre összesen legfeljebb nyolc kerékpárt utazhat MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Tévhit, hogy a BKK járatain nem szabad biciklit szállítani: valamennyi HÉV-vonalon, a hajókon, a fogaskerekűn, valamint több autóbuszon és villamoson is magunkkal vihetjük kerékpárunkat, csupán néhány szabályt kell betartani.

A HÉV járatain kívül,  a HÉV-pótló autóbuszokon,  a 65-ös, 65A és a 165-ös autóbuszon, az 59-es és az 59A villamoson lehet kerékpárt szállítani, valamint a dunai D11-es, D12-es, D13-as és D14-es hajójáratokon.


A  HÉV-megállók peronján, festett kerékpáros piktogram jelzi, melyik ajtón lehet a bringásoknak felszállni.

Fontos tudni, hogy egy utas csak egy kerékpárt vihet magával. Az autóbuszokon a középső ajtónál, a babakocsik tárolására kijelölt területen lehet biciklit szállítani, egy járművön egyszerre legfeljebb kettőt. A járművek ajtajánál elhelyezett piktogram jelzi, hol lehet a kétkerekűvel felszállni. Villamosokon a két kocsiból álló szerelvények középső, vezetőállás nélküli végén, kocsinként egyet-egyet szállíthatunk. A kerékpárokat rögzíteni kell, erre valók az utasterében az ipari tépőzárak. A fogaskerekűn, a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen összesen legfeljebb nyolc kerékpárt lehet szállítani.

A BKK járatain bringának is kell egy vonal-  vagy gyűjtőjegyet érvényesíteni, de vásárolhatunk kerékpárbérletet is. Számos bérlettípusok mellé váltható bringabérlet a jegypénztárakban és a BKK-automatáknál. Arra is figyelni kell, hogy a bicikli utaztatásért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen közlekedik. A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180-szor 130-szor 70 centimétert.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.