2020. február 21., péntek
Eleonóra

Egyéb IX.kerület

Felszentelték a szárnyasoltárt

Haller téri templomban felavattak egy új szárnyasoltárt ( Fotó: Sáfár Tibor )

Az alkotó a misztikusságot emlegette szárnyasoltárával kapcsolatban
( Fotó: Sáfár Tibor )

Ünnepi szentmise keretében felszentelték a Haller téri Páli Szent Vince templom új szárnyasoltárát. A plébánia három évvel ezelőtt pályázatot hirdetett a templom kereszthajójában elhelyezendő vallási témájú mű megalkotására. A győztes Dinyés László lett szárnyasoltár tervével, melynek egyik oldala az Isteni Irgalmasság témáját jeleníti meg, a másik pedig Jézus keresztre feszítését és feltámadását mutatja be. Az ünnepi szentmisén Székely János segédpüspök részletesen beszélt az alkotásról.

– Az új szárnyasoltár, amelyet megáldunk, a szenvedő Krisztust ábrázolja, de olyan módon, hogy ragyog rajta a föltámadás győzelme. Bíbor palástban van, a régi római császárok díszruhájában, töviskoronával. Krisztus győz a szenvedés és a halál fölött, a halálakor a sziklák megrepednek, a halottak föltámadnak. A szikla alján látjuk Ádám koponyáját, ami szimbolizálja, hogy a világ teremtése óta minden ember felé árad Krisztus keresztjének üdvözítő ereje, folyója. Az ő vére minden embert elér, és mindannyiunkat megvált. Krisztus győzelmét szemlélhetjük ezen a szárnyasoltáron – fogalmazott a segédpüspök. –Kedves testvérek, mindig, amikor ránézünk erre a szárnyasoltárra, segítsen minket a képekről ragyogó fény is abban, hogy a magunk életében, a mi szenvedéseinkbe elhozzuk a Húsvét fényét. Minket se tudjon soha az élet nehézsége, fájdalma megfosztani a szívünkben levő szeretettől. Nehézségek között, szegénységben, betegségben is tudjunk mindig szeretetben és hitben élni, és tudjuk ezt a hitet másoknak is továbbsugározni.


Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.