2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb IX.kerület

Festménymesék a gyógyulásért

Kórházban fekvő gyermekek alkotásait állították ki a Corvin Plázában, a tárlat több helyen bemutatkozik az országban. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán működő Játszóház Alapítvány tanítja a daganatos kisbetegeket és segít nekik a képzőművészeten keresztül megérteni, elfogadni állapotukat, ami a gyógyuláshoz is elengedhetetlen.

Festménymesék a Corvin Plázában A SOTE Játszóház Alapítvány rehabilitációs foglalkozásain készült alkotásokból nyílt kiállítás a Corvin Plázában. ( Fotó: Sáfár Tibor )


( Fotó: Sáfár Tibor )

A rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő gyerekek kezelése hosszan tartó, sokszor kell napokat-heteket kórházban tölteniük. A SOTE Játszóház Alapítvány a MOL támogatásával művészeti programot hozott létre számukra.


– Legfőbb célja, hogy kiszakadjanak a gyerekek a kórházi létből, és terápiás feladata is van, mint pl. szorongás oldása, feszültség levezetése, belső erők megtalálása – magyarázta Soós Dóra gyerek pszichodramatista.

korhazirajz

A foglalkozást Marton Vera művészetterapeutával vezetik, minden alkalommal bemutatnak egy klasszikus festményt.


–  A kolléganőm mesél a kép hátteréről, a festőről, besoroljuk művészettörténeti szempontból is. Ez a része azért is fontos, mert ezek a gyerekek kiesnek az iskolai tanulmányaikból. A kép kapcsán meséket találnak ki, majd azt festik meg. Az egyik foglalkozásra Csontváry Magányos cédrus című képét vittük. Ehhez kapcsolódva egy 9 éves kisfiú azt a történetet találta ki, hogy van egy vándor, aki elültet egy magot, abból kinő egy fa, amit egyszer csak megtámad egy fekete madár. Ezt le tudja győzni a gallyaival, de utána belülről is megtámadja egy fekete gonoszság. Ezt már csak az erdész segítségével tudja legyőzni, aki egy lángszóró leégeti róla. A fa meggyógyul, még tovább nő, de a fekete folt megmarad – mesélte Dóra, hozzátéve, még mi, felnőttek értelmezzük a betegség szimbolikáját, a gyermeknél az a fontos, hogy játék közben megtapasztalja, átéli, hogy le tudja győzni a betegséget, még ha külső segítséggel is, de mindenféleképpen kell az ő belső ereje.

Festménymesék a Corvin Plázában A SOTE Játszóház Alapítvány rehabilitációs foglalkozásain készült alkotásokból nyílt kiállítás a Corvin Plázában. ( Fotó: Sáfár Tibor )


( Fotó: Sáfár Tibor )

A programok hetente vannak, 5 és 16 év közötti gyerekek vesznek rajta részt, akik éppen a kórházban tartózkodnak. A korkülönbségnek itt nincs jelentősége, betegségük összekovácsolja őket.

– Sokszor infúziós állvánnyal érkeznek, mert kezelés alatt állnak. Ilyenkor az állvány is szerepet kap a történetben, mint egy fa, vagy a jelző hangja, mint egy madár csipogása.

A képek szeptemberben a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben lesznek megtekinthetőek.

Kapcsolódó Cikkek