2020. február 26., szerda
Géza

Tech

Hamarosan repülhet a Facebook internet-drónja

Még idén elkezdheti tesztrepüléseit a Facebook első nagyméretű drónja. A technológiával a vállalat a világ legelmaradottabb részeinek biztosítana internet-hozzáférést.

Az elkészült drón, amely egy Boeing 737-es repülő 42 méteres fesztávolságával bír és 400 kilogramm súlyú, a kereskedelmi járatoknál magasabban, a földtől 20-30 kilométeres távolságban fog repülni, így a légköri viszonyok nem fogják befolyásolni – mondta el Yael Maguire, a vállalat mérnöke.


A tesztrepüléseket még ebben az évben elvégzik az Egyesült Államokban. A mérnök szerint a Facebook az első vállalat, amely ilyen magasan repülő drónokat próbálhat ki élesben.

“A küldetésünk az, hogy a világon mindenkit összekössünk egymással. Számunkra nagy lehetőség, hogy motiváljuk az ipart a technológia gyorsabb fejlesztésre” – nyilatkozta Jay Parikh, a Facebook alelnöke.

A 14 hónap alatt megépített drón 90 napot tud folyamatosan az égen tölteni. A szerkezetre héliummal töltött ballonokat csatolnak, amelyek segítségével könnyedén felemelkedhet a kívánt magasságba.

Mivel a drónnak mozognia kell ahhoz, hogy folyamatosan a levegőben maradhasson, ezért 3 kilométeres sugarú köröket fog tenni a kijelölt helyszíneken – magyarázta Jay Parikh, hozzátéve, hogy a szerkezet nappal 30 kilométeres, éjszaka 20 kilométeres magasságban fog repülni az energiatakarékosság érdekében.

A drónok részei az Aquila elnevezésű programnak, amely a világ lakossága 10 százalékának kíván internet hozzáférést biztosítani. A program mellett a Facebook egy évvel ezelőtt indította el az Internet.org kezdeményezését, amely szintén a világ népességének kétharmadát alkotó, megbízható internetkapcsolattal nem rendelkező embereket célozza meg.

Kapcsolódó Cikkek