2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XXII.kerület

Hegedűsék a muzsika misszionáriusai

hegedűsék 2

A Hegedűs család budafoki kertjében: Berci, Katica, Bandi, Panka és Marci

A muzsika misszionáriusaként lakóhelyén is nagy szolgálatot tesz a Budafokon élő Hegedűs házaspár. Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és felesége, Katica 36 éve házasok, társak hivatásukban, hitükben és az életben.

– Egy Ránki Dezső koncerten voltunk a Zeneakadémián, amely után Bandi hazakísért, és 3 nap múlva megkérte a kezemet. A férjem akkor végzős volt, én pedig párhuzamosan jártam a karvezetés és zongora szakra. Laktunk sokáig Rózsavölgy és Kelenvölgy határán, itt születtek a gyerekeink. Marci ma 28, Panka 26, Berci 23 éves. Nagyon hálás vagyok a családomért, akikkel most már majdnem 20 éve a felüljáró túloldalán, a budafoki hegyen élünk – meséli Katica, aki július 20-án férjével együtt muzsikálva ünnepelte 60. születésnapját a Pesti Vármegyeháza díszudvarán adott koncerten.


– A Holdfény Esteket Bandival álmodtuk meg 17 éve, úgy gondoltuk: itt van ez a csodálatos helyszín, a Jóisten is arra teremtette, hogy zenével töltsük be a teret. A koncerteket mi szervezzük, mi vagyunk az állandó fellépők, de minden évben hívjuk a zenész barátainkat. A lakóhelyünkön is meghonosítottunk egy nyári zenei fesztivált: a Sursum Corda a Budafok-Tétényben, Újbudán és az agglomerációban élőknek hozza házhoz a lélekemelő muzsikát – mondta Katica, aki feleségként elsősorban a koncertszervezésre, édesanyaként pedig a családra fordítja idejét.

– Bennem soha nem volt karriervágy, de muzsikálni mindig akartam. Számomra a család az első, de ennek is természetes közege a zene. Én a férjemet akarom boldognak látni, nem a saját boldogságomat keresem. Más kérdés persze, hogy a férjem meg engem szeretne boldoggá tenni, így egyikünknek sem kell magával törődnie, mert megteszi ezt a másik. Szívesen és örömmel szervezem Bandi koncertjeit, és biztosítom a családi hátteret az ő művészi munkájához. Óriási élmény ugyanakkor az együttmuzsikálás, és ezt a férjemnek köszönhetem. Ő nem engedte, hogy én abbahagyjam a zongorázást, Bandi forszírozta a közös koncertezést, amiért nagyon hálás vagyok – árulta el Katica, aki arra a kérdésünkre, hogy a budafoki Sursum Corda fesztiválnak miért éppen az lett a neve, hogy Emeljük fel a szívünket, azt felelte: a békét, amelyre mindannyian vágyunk, csak a Jóisten tudja megadni a szívünkbe.


– Mi a muzsikálással is azt szeretnénk elérni, hogy rajtunk keresztül minél több ember kerülhessen közelebb az Istenhez. A zenében kapott talentumok kamatoztatásával, odaajándékozásával, és az emberi kapcsolatainkban egyaránt erre törekszünk. Ez a legfőbb célunk. Nem mi vagyunk a fontosak. Azt szeretnénk, hogy az emberek a tőlünk – zenében, szóban – kapott jóról, tudják, hogy az nem tőlünk való, azt mi csak közvetíteni próbáljuk. Eközben pedig ez a szolgálat minket is mérhetetlen örömmel és szeretettel tölt el.

Kapcsolódó Cikkek