EUR: 339,47 Ft
CHF: 319,42 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Extra

Helen Mirren 70 éves

Helen Mirren brit színésznő július 26-án ünnepli hetvenedik születésnapját. Az ezerarcú Mirren azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett annak televíziós megfelelőjével, az Emmy-díjjal és a színházi Oscarnak tartott Tony-díjjal is büszkélkedhet.

Los Angeles, 2013. január 4. Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő a nevét viselő csillag mellett ül a hollywoodi Hírességek Sétányán tartott avatóünnepségen 2013. január 3-án. Mirren kapta a 2488. csillagot filmművészet kategóriában a sétányon. (MTI/EPA/Michael Nelson)

MTI/EPA/Michael Nelson

Ilyena Lydia Mironoff néven Londonban született. Jóllehet apja orosz emigráns arisztokrata volt, ő maga nem beszél oroszul, annál jobban franciául. Apja kívánságára beiratkozott az egyetem tanári szakára, de sikerrel szerepelt a National Youth Theatre meghallgatásán is és a színészi pályát választotta. Kleopátraként olyan sikert aratott, hogy előbb a Royal Shakespeare Company, majd Peter Brook társulatának tagja lett.


1968-tól filmezik, egyik első alakítása a Szentivánéji álom Hermiája volt (Titania szerepét az angol színház egy másik nagyasszonya, Judi Dench játszotta). Nevét a szélesebb közönség a Penthouse magazin finanszírozásában készült, szexjelenetekben gazdag Caligula című filmben ismerte meg. Az Arthur király legendáját feldolgozó Excaliburban gonosz és csábító boszorkányt, a Cal című ír politikai drámában egy özvegyasszonyt játszott, aki egy fiatal fiúval kezd viszonyt, mindkét szerepéért elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó kitüntetést. A Moszkitó-part című filmben Harrison Ford oldalán szerepelt, majd a Peter Greenaway rendezte A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című, házasságtöréssel és gyilkossággal fűszerezett fekete komédiában boldogtalan feleségként szomorkodott a neves divattervező, Jean-Paul Gaultier által tervezett merész ruhákban.

Helen Mirrent először 1994-ben, a György király című kosztümös filmben jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra, de akkor még nem nyert. Három évvel később Arany Glóbusz díjat vehetett át a Losing Chase című tévéfilmért, majd 2002-ben ismét Oscar-jelölést hozott számára a házvezetőnő szerepe a Gosford Parkban. Az 1932-ben az angol “jobb körökben” és az e köröket szolgálók világában játszódó, Robert Altman rendezte film egy amerikai tiszteletlenségével mutatta be az angol kasztrendszer visszásságait.


Los Angeles, 2007. február 26. Helen MIRREN brit színésznő a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést fogja az Oscar-díjak 79. átadási ünnepségének végén tartott fotózáson a Los Angeles-i Kodak színházban 2007. február 25-én. Mirren A királynő című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést. (MTI/EPA/Paul Buck)

Los Angeles, 2007. február 26.
Helen MIRREN a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést fogja az Oscar-díjak 79. átadásán MTI/EPA/Paul Buck

Pályafutásának csúcsára A királynő című, a Diana hercegnő halála utáni egy hét eseményeit nyomon követő filmmel ért 2006-ban. Hatodik királynőszerepéért, II. Erzsébet megformálásért megkapta a brit BAFTA-, az Golden Globe és az Oscar-díjat, továbbá az Európai Filmakadémia kitüntetését is. Ugyanabban az évben az I. Erzsébet angol királynőről szóló tévéfilm főszerepéért szintén Golden Globe díjat kapott, a Prime Suspect – The Final Act című tévésorozatért pedig egy harmadik kategóriában is jelölték. Ezzel több rekordot is felállított: ő volt az első, akit ugyanabban az évben három Arany Glóbusz-díjra jelöltek, s mindmáig ő az egyetlen, aki ugyanazon évben két kategóriában is főszereplőként nyert. Emellett ő az egyetlen színésznő, aki I. és II. Erzsébetet is eljátszotta a filmvásznon, nyilatkozata szerint az első érzelmileg, a második lelkileg viselte meg.

A filmbeli koronát és jogart 2009-ben köpenyre és tőrre cserélte, Az adósság című filmben egy visszavonult Moszad-ügynök bőrébe bújt, majd nyugdíjas CIA-ügynöknőt játszott a Red című kémkomédia mindkét részében. A Lev Tolsztoj utolsó napjainak szentelt Aztán mindennek vége című alkotásban az orosz író feleségét játszotta kitűnően, kiérdemelve negyedik Oscar-jelölését. A Szabó István áltel rendezett, Szabó Magda kisregényéből készült Az ajtó című játékfilmben Emerencet, az írónő házvezetőnőjét alakította, részt vett a film budapesti díszbemutatóján.

Az utóbbi években drámában és vígjátékban is feltűnt: a Hitchcock című filmben a legendás rendező feleségét, Az élet ízei című kulináris-romantikus alkotásban egy étterem tulajdonosát formálta meg, s mindkettőért Arany Glóbuszra jelölték. Kölcsönözte hangját a Szörny Egyetem című animációs filmnek, az idei Berlinalén bemutatott Hölgy aranyban című alkotásban pedig egy idős asszonyt alakított, aki a nácik által családjától elkobzott műkincsek nyomába ered.

Mirren a színpadon is remekel. Két éve kapta meg a legnagyobb brit színházi kitüntetést, a Laurence Olivier-díjat, néhány hete pedig Amerikában a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat vehette át II. Erzsébet megformálásáért Az audiencia című drámában. E kitüntetése átvételekor – talán csak félig tréfásan – kijelentette: most már csak a zeneipar legrangosabb elismerésére, a Grammyre vágyik, talán ideje volna, hogy hangoskönyvet készítsen.

2003-ban az általa többször megszemélyesített II. Erzsébet brit királynőtől megkapta a lovagi cím női megfelelőjét, így kijár neki a Dame megszólítás. 2012-ben az Európai Filmakadémia tüntette ki életművéért, két éve csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát, 2014 óta a brit filmakadémia tagja. Életét – egy évtizednyi együttélés után – 1997-ben hivatalosan is összekötötte Taylor Hackford amerikai rendezővel. Mirren, aki a korából évtizedeket tagadhatna le, túl a 65. életévén, többek közt Jennifer Lopezt is megelőzve, elnyerte az “év teste” címet egy kaliforniai szavazáson.

Kapcsolódó Cikkek