EUR: 352,59 Ft
CHF: 334,05 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Helyhiány Európában is

A szülők kórházi elhelyezése a gyerek mellett nem magyar probléma: Európa más országaiban is küzdenek a helyek bővÍtéséért.

A kérdés, hogy meddig és milyen körülmények között maradhat a szülő a kórházban a beteg gyermek mellett, világszerte foglalkoztatja a családokat, az egészségügy szakembereit és a sajtót egyaránt. A brit Guardian című napilap egy korábbi cikke szerint a National Health Service (NHS) egészségügyi szervezet 2010-ben azzal vádolta meg a brit kórházakat, hogy nem fordítanak elég figyelmet a szülők elhelyezésére, ami pedig – különösen a súlyos, hosszan tartó betegségek esetében – a gyerekek számára alapvető szükséglet volna küzdelmükben. Vizsgálat indult a szigetország intézményeiben, és kiderült: ott is hely- és ágyhiánnyal küzdenek. A szülőket, ha tudják, üres betegágyakra fektetik, de gyakori a tábori ágy vagy az otthonról hozott matrac használata is. Nagy-Britanniában civil szervezetek bevonásával próbálták enyhíteni a problémát.


hospital-bed-315869_640A témában legtöbbet tévő szervezetek egyike a European Association for Children in Hospital (EACH), amely honlapján arról tájékoztat, hogy a kutató pszichológusok már az 1950-es években megfogalmazták: a gyerek gyógyulásában nagyon fontos szerepet játszik a szülő, hozzátartozó jelenléte a kórházi napok, hetek alatt. A hatvanas években már több civil szervezet képviselte az öreg kontinensen az ügyet, 1988-ban Hollandiában ezek megtartották első konferenciájukat, 1993-ban pedig ernyőszervezetként megalapították az EACH-et. Az 1988-ban kiadott Chartát, amely a konferencián megfogalmazott alapvetéseket foglalja össze, a mai napig mértékadó dokumentumnak tekintik számos európai országban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Áder János: a türelem életeket ment!

    Áder János: a türelem életeket ment!

    “Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk!” – mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva.

  • Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

    Orbán Viktor: most a legerősebb fegyver az önuralom

    A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!