EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Belföld

Helyhiány Európában is

A szülők kórházi elhelyezése a gyerek mellett nem magyar probléma: Európa más országaiban is küzdenek a helyek bővÍtéséért.

A kérdés, hogy meddig és milyen körülmények között maradhat a szülő a kórházban a beteg gyermek mellett, világszerte foglalkoztatja a családokat, az egészségügy szakembereit és a sajtót egyaránt. A brit Guardian című napilap egy korábbi cikke szerint a National Health Service (NHS) egészségügyi szervezet 2010-ben azzal vádolta meg a brit kórházakat, hogy nem fordítanak elég figyelmet a szülők elhelyezésére, ami pedig – különösen a súlyos, hosszan tartó betegségek esetében – a gyerekek számára alapvető szükséglet volna küzdelmükben. Vizsgálat indult a szigetország intézményeiben, és kiderült: ott is hely- és ágyhiánnyal küzdenek. A szülőket, ha tudják, üres betegágyakra fektetik, de gyakori a tábori ágy vagy az otthonról hozott matrac használata is. Nagy-Britanniában civil szervezetek bevonásával próbálták enyhíteni a problémát.


hospital-bed-315869_640A témában legtöbbet tévő szervezetek egyike a European Association for Children in Hospital (EACH), amely honlapján arról tájékoztat, hogy a kutató pszichológusok már az 1950-es években megfogalmazták: a gyerek gyógyulásában nagyon fontos szerepet játszik a szülő, hozzátartozó jelenléte a kórházi napok, hetek alatt. A hatvanas években már több civil szervezet képviselte az öreg kontinensen az ügyet, 1988-ban Hollandiában ezek megtartották első konferenciájukat, 1993-ban pedig ernyőszervezetként megalapították az EACH-et. Az 1988-ban kiadott Chartát, amely a konferencián megfogalmazott alapvetéseket foglalja össze, a mai napig mértékadó dokumentumnak tekintik számos európai országban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Zsidólistázó jobbikos váltja Szávayt

    Zsidólistázó jobbikos váltja Szávayt

    Bencsik Jánost, egy másik listaállító nácit jelöl a Jobbik a nőveréssel hencegő Szávay István helyére. Bencsik Gyöngyösi Márton beszéde után maga kezdett információ gyűjtésbe azokról az ‘izraeli ügynökökről” akik szerinte uralják Amerikát.

  • Tovább bohóckodnak az ellenzékiek

    Tovább bohóckodnak az ellenzékiek

    Durva helyesírási hibával írt papírlappal érkezett tegnap a mentelmi bizottság elé két MSZP-s képviselő: Kunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó, akiket a túlóratörvény szavazásának decemberi akadályozása miatt ítélt illetménymegvonásra a házelnök.