EUR: 335,43 Ft
CHF: 315,73 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld III.kerület

Heteket csúszik a fizetős parkolás startja Óbudán

Nem indul el időben a pénzes parkolás Óbudán, az eredeti határidőhöz képest pár hetes csúszással kell számolni.

Mostanra biztossá vált, legalább két hetet késik majd az óbudai fizetős parkolási rendszer elindítása. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a késedelem oka a jegyautomaták kihelyezéséből fakad, a tervezetthez képest ugyanis lassabban halad a készülékek beüzemelése. Az eredeti határidő július elejéről szólt, az új dátum most a hónap közepét (15-ét) jelölte meg a beruházás elkészültének. Ami viszont változatlan, hogy az első hónap türelmi időszaknak számít, vagyis augusztus 15-éig senkit sem büntetnek meg a parkolóőrök, csupán figyelmeztetik az ingyen parkírozó sofőröket. Azt követően viszont már nincs mentség, és a kemény bírságok elkerülése érdekében érdemes lesz kiváltani a szükséges engedélyeket.


Bár a kerületi lakosok számára rendelkezésre álló önkormányzati kedvezménycsomagok számos esetben teljes, vagy részleges mentességet kínálnak a szolgáltatás megfizetése alól, több információ is megjelent arról, hogy helyi vállalkozók nehezményeznek egyes szabályokat. Elsősorban azzal van gondjuk, az idénre érvényes éves bérletért ugyanazt a teljes árat kell megfizetni, mint a 2016-os év egészére szólóért. Óbuda vezetése ugyanakkor leszögezte: az általuk elismert alkalmazotti kedvezmény egyedülálló a fővárosban. A vonatkozó rendelet értelmében a kerületben dolgozók durván 44 ezer forintért (ez a tényleges árhoz képest 50 százalékos engedmény jelent) válthatják ki az éves parkolási bérletüket, az összeg viszont fix, nem változik időarányosan.

fizetős parkolás, illusztráció

Augusztustól készítsék elő a pénztárcáikat

Nincs viszont változás a fizetős zónák határaiban: ebbe a Szépvölgyi út – Bécsi út – Bogdáni út – Óbudai rakpart – Budai alsó rakpart által közrezárt terület esik. Ezen belül egy 4. és egy 5. díjtételű várakozási övezetet állítottak fel. Előbbinél 265 forintba, utóbbinál 175 forintba kerül a parkolás óránként. Ez a tarifa a legalacsonyabb összegű Budapesten, és az külön jó hír, hogy a harmadik kerületi helyek 90 százalékát ide sorolták.


Kapcsolódó Cikkek