2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Életmód

Hogyan járult hozzá a kávézás a forradalomhoz?

Ugyan nem konkrétan egy kávéházból indultak megostromolni a Bastille-t 1789. július 14-én a franciák, mint ahogy nálunk a márciusi ifjak a Pilvaxból, de közvetve igenis fontos szerepet játszottak a kávéházak a francia forradalom kitörésében. A forradalmat megelőző filozófiai áramlatok, a felvilágosodás eszméi erősen köthetők a párizsi kávéházakhoz, mert itt zajlottak azok a szellemi viták, melyek a Nagy Enciklopédiához, az embert, az emberi képességeket, jogokat és lehetőségeket magasztaló mű megírásához, majd később az uralkodó osztály megdöntéséhez vezettek. Az 1686-ban nyílt és azóta is működő, Café Procope a XVIII és XIX. századi irodalmi és filozófiai élet központja volt.

A Café Procope-ban balról jobbra Condorcet, La Harpe, Voltaire (felemelt karral) és Diderot


Ahogy azt az épületen lévő emléktábla is megörökíti, megfordult itt La Fontaine, Balzac, Robespierre, Rousseau, Danton, Marat, Victor Hugo, Verlaine, Gambetta, Anatole France, sőt Bonaparte Napoleon is.

Egyes források szerint Benjamin Franklin, egy itteni asztalnál dolgozott az Egyesült Államok Alkotmányán, Voltaire asztalát pedig kis réztábla is jelzi. Sok híres francia író kávéval tartotta ébren magát munka közben, Honoré de Balzac az Emberi színjáték című műve írása közben több ezer csésze kávét ivott meg, Voltaire is arról hírlik, hogy naponta 5 csésze kávét fogyasztott.


Álljon itt egy olyan recept, melyet előszeretettel isznak manapság is Franciaországban, mi pedig itthon is elfogyaszthatunk a szabadság tiszteltére és a forradalmárok emlékére július 14-én:

kávéVaníliás-mandulás café croquant

Hozzávalók :

 • 1 kapszula Nespresso Livanto vagy Decaffeinato Intenso Grand Cru kávéőrlemény
 • 1 gombóc vaníliafagylalt
 • Tej
 • Mandulás karamell felaprítva

Elkészítés: Tegyen egy kapszulát a Nespresso kávégépbe és készítse el a kávét (40 ml) egy magas üvegpohárban, Rakjon egy gombóc vaníliafagylaltot a kávéba, Öntse a tejet az Aeroccino tejhabosítóba és nyomja meg a ’meleg tejhab’ gombot, vagy használja a kávéfőző habosító rendszerét. Szórjon aprított mandulás karamellt a hab tetejére.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Alvást segítő technikák

  Alvást segítő technikák

  Sokan irigylik a házi kedvenceket, például a macskákat, amikor azt látják, hogy azok bármikor tudnak aludni, amikor kedvük tartja.

 • Így élvezzük a nyugdíjaséveket

  Így élvezzük a nyugdíjaséveket

  Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjas kort elérve hirtelen egyedül maradnak, kiesnek a munkahelyi kapcsolatokból. Pedig a nyugdíj korántsem jelenti mindennek a végét, sőt!

 • Össznépi munkahelyi hazugságok

  Össznépi munkahelyi hazugságok

  A magyar munkavállalók kellemetlen vagy éppen a laikusoknak nehezen elmagyarázható munkakörük miatt is állítottak már valótlant arról, hogy mit dolgoznak – derül ki Magyarország vezető állásportálja, a Profession.