EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb IX.kerület

Hőségben, viharban biztonságban!

Budapest, 2015. július 5. Egy lány vízzel hűsíti magát a kánikulában a budapesti Deák Ferenc téren 2015. július 5-én. Az országos tiszti főorvos július 4-től, szombattól július 8-ig, szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balogh Zoltán


MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nem csak a tavasz tud szeszélyes lenni, de a nyári időjárás is igényelhet plusz odafigyelést.  Hol a hőségriasztás miatt kell figyelmesnek lennünk, hol a vihar, a hatalmas eső vagy jég miatt van szükség óvatosságra. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összefoglalta jó tanácsait hőség idejére.

– Mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Azt tanácsolják, hogy egy erős kánikulai napon keressünk légkondicionált helyiségeket, ahova legalább annyi időre térjünk be, míg a szervezetünk egy kicsit lehűl. A katasztrofavedelem.hu oldalon mindenki megtalálhatja a környékén lévő, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listáját. Ezek vihar esetén is jól jöhetnek, akkor nem a hőmérséklet, de a védelem miatt.


Budapest, 2015. május 20. Felhőszakadás Budapesten 2015. május 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán


MTI Fotó: Balogh Zoltán

A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy heves vihar esetén mindenki kerülje a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat, villámlás esetén pedig az antennákat, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket.

Kapcsolódó Cikkek