2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XI.kerület

Huszonhárom intézet egy célkitűzéssel

balassi hammerstein

Kulturális és tudománydiplomáciai tapasztalataikat osztották meg egymással a Balassi Intézetek éves találkozójukon. A külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozóját a Gellérthegyen tartották. Az idei fórum elsősorban a kulturális- és tudománydiplomácia külgazdasági és külügyi stratégiában betöltött szerepével foglalkozott. Hammerstein Judit főigazgató kifejtette, a huszonegy országban működő huszonhárom magyar kulturális intézetnek még inkább meg kell mutatnia, hogy Magyarország innovatív, modern, gazdag, változatos, nyitott és befogadó kultúrával rendelkezik. A Balassi Intézet előtt álló új feladatok közé sorolta a szolgáltató jelleg megerősítését, a szakmai munka hangsúlyosabbá tételét, valamint stratégiai együttműködések kialakítását a nagy kulturális intézményekkel.

– Tartalmi minimumot kell meghatározni a magyar kulturális intézetek számára, hogy tudatosabban tervezhetőek legyenek a programok, és érzékelhetőbbé váljon, hogy a huszonhárom intézet ugyanazt az országot és kulturális diplomáciai célkitűzést képviseli – fogalmazott a főigazgató. Hammerstein Judit azt is bejelentette, szeptemberben Európa második legnagyobb könyves seregszemléjén Magyarország lesz a díszvendég. A tematikus programok témái közé tartozik 1956, Budapest és a Balaton-felvidék, valamint a Magyarországon élő kisebbségek; kiemelten a zsidóság és a cigányság helyzete. 2016-ban további két fővárosban, Tajpejben és Varsóban is díszvendégként mutatkozhat be irodalmán keresztül Magyarország.


Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.