2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb XXI.kerület

Így főz a csepeli polgármester

Június végén megjelent egy könyv, Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek címmel. Ebben Németh Szilárd is megosztotta kedvenc receptjét, és arról is mesélt, milyen viszony fűzi a kaviárhoz és a kagylóhoz.

Budapest, 2015. június 15. Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője a rezsicsökkentésről tartott kormányszóvivői tájékoztatón a Miniszterelnökség épületében 2015. június 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán


MTI Fotó: Máthé Zoltán

Őszy-Tóth Gábriel egy könyvsorozatban mutatja be az általunk csak a tévéből, újságokból ismert személyiségek kedvenc ételeit és borait. – Újságíróként sok időt töltöttem a Parlament büféjében a képviselőkkel, láttam, hogy valaki inkább az édeset szereti, valaki a sósat. Innen jött az ötlet, hogy írnék egy könyvet, amelyben bemutatnám a politikusok kedvenc receptjeit. 2001-ben jelent meg az Így főz a Tisztelt Ház című kötet –magyarázta a Lokálnak a szerző, aki utána megírta a folytatást borászokkal, hírességekkel, művészekkel és a kézilabdázókkal. A sorozat hetedik része a most június végén megjelent Így főznek a polgármesterek című könyv. – Nem csak recepteket mutatunk be, hanem magát a szereplőt egy beszélgetés keretében, amely a gyerekkorától napjainkig bemutatja a gasztronómiai sikereit, kudarcait az illetőnek. Azt gondolom, hogy ezzel is jobban megismerhető az adott közszereplő, hiszen bepillanthatunk a személyiségének egy fontos részébe, a gasztronómiai szokásaiba – mesélte a szerző, aki legközelebb az olimpikonokat faggatja majd kedvenc ízeiről.


Őszy-Tóth Gábriel és a felesége a könyvben szereplő ételeket megfőzték, és természetesen meg is kóstolták. Kérdésünkre úgy fogalmazott: nem tud egy kedvenc receptet kiemelni, de Csepel országgyűlési képviselőjével nagyon egyet ért. – Gyerekként utáltam a pörkölteket, most viszont az egyik kedvencem a pacalpörkölt!

Németh Szilárd a könyvben elmeséli, hogy gyermekként szerette a friss kenyeret kacsazsírral megkenve, friss, savanyított uborkával, és a főzelékeket. Fantáziáját azonban a filmben látott kagyló és kaviár ragadta meg a legjobban. „…. huszonkét forintért árultak a boltban albán kagylókonzervet, megvettem, s úgy, ahogyan egy amerikai filmben láttam pirítóst készítettem, megkentem vajjal, rátettem a kagylót, citromot csavartam rá, és ketchupot is tettem hozzá. Nagyon ízlett!” A képviselő édesanyjától kaviárra is kért pénzt, de ahogy lóbálta a zacskót, az üveg nekiütődött a vasajtónak és széttört. Így a halikrát csak később, az Opera büféjében tudta megkóstolni. És bár mai napig szereti a tengeri ízeket, kedvenc receptjeként mégiscsak egy gombás, füstölt nyúljás pacalt oszt meg az olvasókkal.


nemeth szilard-gombas fustolt nyuljas pacal

Gombás, füstölt nyúljás pacal

A felcsíkozott pacalt a fűszerekkel együtt egy órán keresztül abáljuk, a vége előtt 5 perccel ecetet adunk hozzá. Leszűrjük, kiválogatjuk belőle a fűszereket és a citromot. Zsíron megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, őrölt pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük vízzel. Beletesszük az egészben szárított paprikát és feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, beletesszük a megabált pacalt, sózzuk és egy órán keresztül tovább főzzük. Ekkor hozzáadjuk a körmöt és a füstölt nyúlját, ettől kezdve, ettől kezdve másfél órán keresztül rotyogtatjuk. Az utolsó fél órában hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott fokhagymát és a fűszereket.

Kapcsolódó Cikkek