2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XI.kerület

Ironmanek, újra a gátra!

Ironmann11A globális triatlonsport egyik legeredményesebb sztárja, Paula Newby-Faser nyolcszoros Ironman-világbajnok is eljön az idei Ironman 70.3 versenyre, melyet Budapesten rendeznek meg augusztus 22-én. A versenyközpont és a pálya főbb helyszínei a tavalyihoz hasonlóan most is Újbudán, a Lágymányosi-öbölben lesznek.

Az Ironman 70.3 résztvevői 1,9 kilométert úsznak, 90 kilométert tekernek és 21,1 kilométeres félmaratoni távot futnak le.


Az egykörös úszópálya a Kopaszi-gát védett öblében lesz. Kerékpárral két kört kell teljesíteni: az első szakasz a Duna budai oldalán a Kopaszi-gáttól az Óbudai-szigetig tart, onnan kell visszafordulni. A 16. kilométer körül emelkedő visz a Várba, majd egy rövid lejtős szakasz következik. Az Alagúton keresztül, majd a Lánchídon átkelve északra fordul, és a folyó pesti oldalán folytatódik a pálya, a Parlament érintésével egészen az Árpád hídig. Innen vissza a pesti rakparton déli irányba, egészen a Bálnánál lévő fordulóig tekernek a versenyzők, aztán a Lánchídon újra átkelve a Duna budai oldalán haladnak az Építész útig, majd vissza a versenyközpontba, és tovább a második körre. A pálya a vári emelkedőtől eltekintve szinte teljesen sík. A futópályán négy kört kell teljesíteni. A futókör a park nyugati kapujától (Vízpart utca) rajtolva az aluljárón keresztül vezet át a főúton és a kerékpárpályán, majd egészen a Gellért térig tart. A Műszaki Egyetem előtti fordulópont után visszaérkeznek a versenyzők az öböl területére. A pálya nagyrészt sík, a szintemelkedés 10 méter.

Idén is várnak nemzetközi és hazai világklasszisokat, többek között itt lesz Paula Newby-Faser nyolcszoros Ironman-világbajnok, aki a ’80-as és ’90-es évek egyik legjobb hivatásos női atlétája.


A nevezési díj egyéni indulóknak 210 euró (65 ezer forint), váltóban 250 euró (78 ezer forint), plusz 6 százalékos kezelési költség. A regisztráció akkor számít megerősítettnek, ha a sportoló neve felkerül az Ironman 70.3 Budapest online startlistájára. A rendezvényen 35 kvalifikáció szerezhető meg a 2016-os Ironman 70.3 világbajnokságra.

Az Ironman 70.3 kísérőrendezvényét, az Irongirl nőknek szóló futóversenyt augusztus 23-án tartják a a Kopaszi-gát és környékén.

Kapcsolódó Cikkek